Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentti Niinistö vieraili Maavoimien pääsotaharjoituksessa: ”Maata suojellaan sota­voimin, ei talojen seinillä”

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Nurmeksessa Maavoimien pääsotaharjoituksessa.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui Maavoimien pääsotaharjoitukseen Nurmeksessa tiistaina. Niinistö tarkasti aamupäivällä reserviläisistä kootun kolmannen jääkärikomppanian Sotinpurolla, jonka jälkeen vastaili laajaan kirjoon toimittajien kysymyksiä.

– Väki oli harjoituksessa tosissaan, toiminta oli ripeää, tehokasta ja selvästi asiantuntevaa, Niinistö kommentoi vaikutelmaansa.

Maastossa tehdyn tarkastuksen jälkeen Niinistö kertoi, että ei usko ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) osallistumisen ensimmäistä kertaa koskaan Naton ulkoministerien kokoukseen tarkkailijajäsenenä tiistaina ja keskiviikkona tuovan uusia uutisia Suomen Nato-jäsenyydestä, vaikka Turkin kanssa on tarkoitus neuvotellakin.

Se, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenhakemusten ratifiointi näyttää venyvän Unkarin ja Turkin vuoksi ensi vuoteen, ei Niinistön mielestä ole yllätys, vaikka jossain vaiheessa prosessista odotettiin nopeampaa.

– On aika selvää, että ratkaisu on yhden miehen eli presidentti Erdoganin päässä.

Niinistö sanoo, että prosessista on tullut Turkin sisäpolitiikkaa ja Turkissa lähestyvät ensi vuoden parlamentti- ja presidentinvaalit vaikuttavat asiaan.

– Tämä on kai kuitenkin edelleen niitä pikaisimpia prosesseja, Niinistö muistutti.

Hän piti valitettavana, että Natomaa Turkki on marraskuussa tehnyt ohjusiskuja Syyriaan ja Pohjois-Irakiin.

Nato-ratkaisu on Erdoganin päässä.

Sauli Niinistö

Kiinan levottomuuksiin Niinistö tyytyi toteamaan, että uskoo Kiinalla olevan vaikutusmahdollisuuksia ”kokonaistilanteeseen” eli Ukrainan sotaan.

Paikallisista aiheista esiin nousi odotetusti Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttaminen vuonna 2013. Niinistö ei selvästikään lämmennyt ajatukselle varuskunnan uudelleenperustamisesta.

– Kyllä maata suojellaan nyt sotavoimien ja asejoukkojen voimin eikä rakennusten seinillä, Niinistö vastasi.

Ranskalaiselle ja saksalaiselle lehdistölle Niinistö kehui suomalaista turvallisuusperinnettä ja sitä, että turvallisuusnäkökohtia ei ole Suomessa koskaan unohdettu.

Tästä hän piti esimerkkinä sitä, että Suomessa on Länsi-Euroopan vahvin tykistö, vaikka maan väkiluku on vain runsaat viisi miljoonaa.

– Emme ole unohtaneet sitä, että turvallisuus on avaintekijä. Ja nyt koko Länsi-Eurooppa on saanut sen opin hyvin karulla tavalla.

Niinistö jatkoi, että turvallisuusnäkökohdat eivät ole Suomessa radikaalista tapahtumasta huolimatta periaatetasolla muuttuneet Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi, vaan paremminkin meille historiasta tuttu asia otetaan nyt hyvin vakavasti.

Esimerkiksi asevelvollisuuden muokkaamiselle ei Suomessa ole Niinistön mukaan tarvetta.

Mukavaa palautella mieleen, mitä pitää tehdä.

Katariina Räsänen

Ukrainan tilannetta Niinistö kuvaili luonteeltaan muuttuneeksi.

– Venäjä on vaihtanut strategiaansa pari kuukautta sitten linjalle, että sotaa ei enää käydä sotilaita vaan yhteiskuntaa vastaan tuhoamalla infrastruktuuria ja vaikeuttamalla kansalaisten elinmahdollisuuksia.

Ajatus siitä, että ukrainalaisia joukkoja koulutettaisiin myös Suomessa, saa Niinistöltä varovaista kannatusta.

– En näe ukrainalaisten kouluttamiselle estettä.

Kouluttaminen voisi tulla kyseeseen esimerkiksi liittyen asejärjestelmiin, joita Suomi luovuttaa Ukrainalle.

– Niin toimitaan, kuin on järkevä toimia. Esimerkiksi Suomen luovuttamien asejärjestelmien kohdalla koulutus voisi tulla kyseeseen, Niinistö sanoi.

– Me sen parhaiten tiedämme, miten käyttämämme järjestelmät toimivat.