Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haku mielenkiintoiseen mediapestiin on alkanut – kaksi viime kesän kesätoimittajaa kertoo työstään Savon Sanomissa

Santtu Paananen ja Vilhelmiina Penttilä ovat esimerkkejä siitä, miten erilaisia polkuja media-alan töihin voi päätyä.

Viitasaarelta lähtöisin oleva Paananen, 27, opiskeli Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa sosiologiaa ja valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2020. Hän kertoo hakeneensa Savon Sanomille töihin viidesti ennen kuin viime keväänä kuudennella hakemuksella tärppäsi.

Kuopiolainen Penttilä opiskelee nyt toista vuotta kuvajournalismia Tampereen yliopistossa. Hän haki viime keväänä elämänsä ensimmäistä kertaa töitä kesätoimittajana ja tuli valituksi.

– Se oli ainoa hakemus, jonka lähetin, Penttilä muistelee.

Paananen oli lukioaikaan innostunut valokuvauksesta. Kun hän halusi edistää harrastustaan, hän hakeutui kotipaikkakuntansa lehteen Viitasaaren Seutuun. Hänen ensimmäiset juttunsa julkaistiin vuonna 2014.

– Siellä kirjoittaminen tuli mukaan ja teksti meni kuvan edelle, Paananen muistelee.

Penttilä taas tykkäsi lukiossa kirjoittamisesta, etsiä tietoa eri aiheista, analysoida sitä ja tuottaa erilaisia tekstejä. Hänen kohdallaan kuitenkin kävi niin, että kuva ajoi tekstin ohi.

Kaksikko työskenteli viime kesänä Savon Sanomien uutistoimituksessa. Yhteistä heille on myös se, että työt ovat jatkuneet varsinaisen kesätoimittajuuden jälkeen.

Paananen jatkoi heti kesän jälkeen kulttuuritoimituksessa opintovapaalle jääneen tuottaja Iikka Taavitsaisen sijaisena. Penttilä puolestaan on tehnyt syksyllä Savon Sanomille juttukeikkoja ja arvioita avustajana sekä avustanut talvella visuaalista toimitusta.

6.1.

haku kesätyöpaikkoihin alkaa

Molemmat kertovat, että mielikuva Savon Sanomista ennen viime kesän pestin alkua oli, että lehti on hyvä ja monipuolinen.

– Silti ei osannut arvata, mikä tekemisen taso täällä on, sanoo Paananen.

Myös monipuolisuus yllätti. Molemmat pääsivät tekemään juttuja laidasta laitaan. Paananen muistelee juttuja frisbeegolf-kaupan kehityksestä kolme päivää kestäneeseen Kuopiorock-raportointiin.

– Kirsikkana kakun päällä oli Dannyn haastattelu.

Penttilän mieleen jäivät erityisesti reportaasit Tahkon juhannusjuhlista ja KYSin päivystyksen perjantai-illasta sekä haastattelu ukrainalaisten marjanpoimijoiden kanssa, joista osa oli jäämässä Suomeen ja osa palaamassa kotimaahansa sodasta huolimatta.

Molemmat kannustavat hakemaan Savon Sanomille kesätoimittajaksi, kun haku taas alkaa 6. tammikuuta.

– Juttuja pääsi tekemään monipuolisesti. Varsinkin alussa työssä oli haasteita, mutta muulta toimitukselta sai tarvittaessa apua. Luottoa löytyi, eikä toimitus ole hierarkkinen. Joka lehdessä ei ehkä laitettaisi nuorinta toimittajaa tekemään vaikka repparia KYSin päivystyksestä, Pentillä sanoo.

Toimituspäällikkö Heikki Toivanen allekirjoittaa Paanasen ja Penttilän arviot Savon Sanomista.

– Toteutamme maakuntalehden tehtävää kunnianhimoisesti. Meillä saa tehdä oikeita journalistin töitä monipuolisesti. Kesätuuraajien töissä ei ole eroa siihen, mitä vakiporukka tekee ympäri vuoden.

Toivanen muistuttaa, että lukuisia nykyään valtakunnan mediassa merkittävissä tehtävissä olevia journalisteja on päätynyt alalle oltuaan kesätoimittajana tai -kuvaajana Savon Sanomien toimituksessa.

Myös Toivanen kannustaa hakemaan kesätöihin Savon Sanomiin tai Savon Median muihin toimitukseen, kun rekrytointi ensi kesäksi alkaa.

– Puhe vastuusta voi hirvittää, mutta tarjoamme tukea koko pestin ajan. Ratkaisuja etsitään yhdessä esimiesten kanssa.

Toivanen pitää kesää toimituksen vakituisten työntekijöiden kannalta virkistävänä aikana.

– Meille tulee uusia, nuoria ihmisiä. Osa opiskelee media-alaa, osa ihan jotain muuta. Se tuo toimitukseen uusia ajatuksia ja laittaa vakiväen katsomaan asioita uusin silmin.

Savon Sanomat kuuluu Savon Media Oy:öön, joka on osa Keskisuomalainen-konsernia.