Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion uusi pääpoliisiasema voi nousta Savilahteen – nykyisen poliisi- ja oikeustalon kohtalo on avoin

Kuopion uusi pääpoliisiasema saattaa nousta Savilahteen. Valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt on käynnistämässä hankesuunnittelua, jossa Savilahden tontille suunnitellaan uusi poliisitalokonseptin mukainen pääpoliisiasema. Samalla selvitetään muiden valtion toimijoiden mahdollista sijoittumista noin 4,2 hehtaarin kokoiselle tontille.

Valtion omistama tontti sijaitsee osoitteessa Neulaniementie 5. Selvityksessä ovat mukana Poliisihallitus, Itä-Suomen poliisilaitos ja Senaatti-kiinteistöt. Keväällä on tarkoitus käynnistää hankesuunnittelu, jossa tarkennetaan poliisitalon laajuus, kustannukset ja muut rakennuksen toteutukseen vaikuttavat asiat.

Lisäksi selvitetään Geologian tutkimuskeskuksen tulevaisuuden tilaratkaisu, sillä sen erityistilat sijaitsevat edelleen kyseisessä osoitteessa. Neulaniementie 5:n kiinteistö on rakennettu Geologian tutkimuskeskuksen toimitaloksi ja sen toiminnat jatkuvat normaalisti hankkeen alkamiseen asti.

Hankesuunnittelu pyritään tekemään vuoden 2024 alkuun mennessä. Selvitysten jälkeen tarvitaan päätös tarvittavan vuokrannousun rahoituksesta, valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan puolto ja Senaatti-kiinteistöjen hallituksen investointipäätös. Rakennustyöt voisivat alkaa aikaisintaan vuonna 2025, ja uusi poliisiasema pääsisi käyttöön aikaisintaan vuonna 2028.

Poliisihallitus ja Senaatti-kiinteistöt ovat laatineet yhteistyössä poliisitalokonseptin, joka sisältää pääpoliisitalon malliratkaisun. Konseptissa on valmiiksi määritelty poliisitalon toiminnallisuuden ja esimerkiksi toimistotilojen, läpiajettavan autohallin ja erikoistilojen mitoitukset. Konsepti nopeuttaa hankkeen läpimenoa.

– Poliisille on erittäin tärkeää, että uuden pääpoliisiaseman hanke Kuopiossa etenee. Nykyiset poliisin tilat Kuopiossa ovat ahtaat eivätkä vastaa nykyisiä toiminnallisia tarpeita. Tilat ovat oman aikansa tuote. Uusissa tiloissa toimintoja päästään järjestämään nykyisten tarpeiden mukaisesti ja uskon, että tällä on positiivisia vaikutuksia koko poliisitoiminnalle, Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Samppa Holopainen kertoo Senaatti-kiinteistöjen tiedotteessa.

On vielä avoinna, mitä nykyiselle Kuopion oikeus- ja poliisitalon rakennukselle tapahtuu, kun poliisin ja käräjäoikeuden vuokrasopimus päättyy.