Valamon Luostarin Tislaamo, Olvin omistama The Helsinki Distilling Company sekä Kyrö Distillery Company vaativat väkevien alkoholituotteiden ulosmyyntioikeutta eli oikeutta myydä omia tuotteita suoraan valmistuspaikalta. Pienpanimoilla ja viinitiloilla on jo oikeus myydä ulos omia tuotteitaan.
Tislaamot korostavat tiedotteessaan, että eivät esitä Alkon monopolin purkamista tai väkevien myyntiä ruokakaupoissa.
– Etenkin ulkomaalaiset kysyvät, saako luostarin viskiä ostaa matkamuistoksi. Kun laki ei tätä salli, eikä tuotteita oikein ole Alkonkaan myymälässä, niin pullo jää myymättä. Varastossa tuotteita olisi paljonkin, kertoo kannanoton takana olevan Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael tiedotteessa.
Valamon tislaamo on Heinävedellä luostarin yhteydessä, Olvi-omisteisella Helsinki Distilling Companylla on tislaamot sekä Helsingissä että Tahkolla. Kyrö Distillery Company toimii Isossakyrössä.
Valamo muistuttaa, että tislaus on ollut osa luostareiden elinkeinotoimintaa 1000-luvulta saakka. Valamon luostarissa Heinävedellä valmistetaan liki 20 eri alkoholijuomaa ginistä viskeihin ja viineihin.
Tiedotteen mukaan Valamo on maailman ainoa luostari, joka tuottaa viskiä suurempia määriä ja ainoa paikka maailmassa, jossa viskiä kypsytetään entisissä ehtoollisviinitynnyreissä.
– Noin sadastatuhannesta vuosittaisesta vieraasta hyvin suuri osa käy tutustumassa myymälämme valikoimaan. Varsinkin ulkomaalaiset vieraat ovat tottuneet siihen, että tislaamosta voi ostaa tislaamon tuotteita. Tällä hetkellä voimme kuitenkin myydä vain viinejä ja kuohuviinejä.
Tislaamoiden mukaan kotimaisten viskien osuus Alkon viskin kokonaismyynnistä on alle 3,5 prosenttia. Kotimaisen viskin osuus kaikesta Alkon myymästä alkoholista on alle 0,08 prosenttia. Tislaamot uskovat, että ulosmyyntioikeuden myötä myös valtiolle tilitettävä alkoholivero kasvaisi.
– Viski on juomana sellaista, jota kukaan ei ryhdy kaksin käsin vetämään, vaan sitä juodaan pitkän ajan kuluessa pieniä määriä nautiskellen ja maistellen, sanoo arkkimandriitta Mikael.
– Kotimaiset viskit ovat alkoholituotteiden hintahaitarin yläpäässä olevia tuotteita, joita nautitaan sentti tai kaksi kerrallaan. Humalaan pääsee halvemmallakin, sanoo Valamon Luostarin Tislaamon tuotantopäällikkö senior Timo Kettunen.