Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huolestuttava uusi tutkimus: Jo normaalin ylärajalla oleva verenpaine voi johtaa sydänmuutoksiin teini-iässä

Kohonnut tai jopa normaalin ylärajalla oleva verenpaine voi aiheuttaa haittoja sydänterveydelle jo nuoruudessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kohonnut verenpaine aiheuttaa nuorilla varhaisia sydänmuutoksia ja tilanne pahenee aikuistuessa. Tulokset käyvät ilmi uudesta Itä-Suomen ja Bristolin yliopistojen tutkimuksesta.

– Havainnot kohonneen verenpaineen haitallisista vaikutuksista nuorten sydäterveyteen ovat uusia ja huolestuttavia, sanoo lääkäri ja kliininen epidemiologi Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopistosta.

– Verenpaineen seurannan aloittamista nuorilla ei ole perusteltua viivytellä, kun otetaan huomioon, kuinka paljon sydänmuutoksia ja mahdollisesti jopa ennenaikaisia kuolemia voitaisiin ehkäistä, Agbaje perustelee yliopiston tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui reilut 1 800 nuorta, joista hieman yli tuhat oli naisia. Tutkimuksen alkaessa osallistujat olivat 17-vuotiaita. Heitä seurattiin seitsemän vuoden ajan, eli 24-vuotiaiksi saakka.

Tutkimuksessa kohonneen verenpaineen rajaksi asetettiin 130/85 mmHg, eli elohopeamillimetriä. Kohonneen verenpaineen sekä sydänmuutosten esiintyvyys selvitettiin tutkimuksen alussa ja seurannan aikana.

Seitsemän vuoden seurannan aikana kohonneen verenpaineen ja sydänmuutosten esiintyvyys nuorilla kaksinkertaistui. Kohonneen verenpaineen havaittiin aiheuttavan ennenaikaisia sydänmuutoksia molemmilla sukupuolilla riippumatta kehon rasvan määrän, lihasmassan, verensokerin, rasva-arvojen, tupakoinnin, paikallaanolon tai liikuntatottumusten vaikutuksista tai sydän- ja verisuonitautien sukurasitteesta.

– Kyseessä on vakava vaara nuorten terveydelle, ja sitä on syytä pitää esillä niin terveydenhuollossa, terveyspoliittisessa päätöksenteossa, mediassa kuin perheissäkin. Nuorten verenpaineen seulonta tulisi turvata lainsäädännöllä, koska näin voidaan ehkäistä vakavia terveysongelmia aikuisuudessa, Agbaje sanoo.

Aikuisilla kohonnutta verenpainetta pidetään hiljaisena tappajana, joka voi vaurioittaa munuaisia, sydäntä, verisuonia ja aivoja ja aiheuttaa siten myös kuolemia. Kohonnut verenpaine aiheuttaa maailmanlaajuisesti miljardiluokan hoitokustannukset ja on osasyynä muun muassa sydänkohtausten ja aivoinfarktien yleistymiseen.

Eurooppalaisten hoitosuositusten mukaan kohonneen verenpaineen raja-arvo on 140/90 mmHg ja ”korkean normaalin” verenpaineen raja-arvo yli 130/85 mmHg. Tiukemmissa amerikkalaisissa suosituksissa kohonneen verenpaineen rajana pidetään 130/80 mmHg.

Tuoretta Agbajen tutkimusryhmän työtä ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto ja Pohjois-Savon aluerahasto, Orionin tutkimussäätiö, Aarne Koskelon säätiö, Antti ja Tyyne Soinisen säätiö, Paulon säätiö, Yrjö Jahnssonin säätiö, Paavo Nurmen säätiö, Sydäntutkimussäätiö sekä Lastentautien tutkimussäätiö.

Tutkimustulokset julkaistiin Journal of Pediatrics -tiedelehdessä.