Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekon MM-kisoista kaiken olennaisen kertoo Kisalehti!

Kesäaikaan siirrytään jälleen – virallinen hetki on sunnuntaina kello 3

Kesäaika alkaa jälleen Suomessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kellonaikaa siirretään tunti eteenpäin sunnuntaina aamuyöllä kello 3.00.

Kellonaikaa siirretään aina maaliskuun ja lokakuun viimeisenä sunnuntaina. Moni suomalainen muistaa aikataulun ulkoa tai palauttaa näihin aikoihin mieleensä tutun hokeman "aina tunti kesään päin". Esimerkiksi valtioneuvosto tiedottaa asiasta uskollisesti ja säännöllisesti.

Kesä- ja talviaikaan siirtyminen on yhtenäinen käytäntö Euroopan unionissa. Kellonaikaa siirretään kaikissa jäsenmaissa samana päivänä ja samalla kellonlyömällä.

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että EU:ssa luovuttaisiin kaksi kertaa vuodessa tapahtuvasta siirtelystä. Aikataulukin annettiin: esitys oli, että kellojen siirtely tapahtuisi viimeisen kerran vuonna 2021. Asia odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä. Kaikki jäsenmaat eivät nimittäin ole muodostaneet tutusta käytännöstä luopumisesta kantaansa.

Käytännössä siis asian käsittely on pysähtynyt, ja niinpä sunnuntaina aamukahvin äärellä pohditaan jälleen kerran, onko matkapuhelin varmasti siirtynyt automaattisesti kesäaikaan ja varmistellaan, että eri puolille kotia hankitut ajannäyttäjät eivät anna ristiriitaista tietoa.