Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Useita susia, ilveksiä ja ahmoja päätyi salametsästäjien tappamiksi – poliisi iski isolla operaatiolla ampujien koteihin

Poliisi tutkii poikkeuksellisen laajaa metsästysrikosepäilyjen kokonaisuutta Pohjois-Savossa. Ilmi tullut rikoskokonaisuus on yksi suurimmista suurpetojen tappamiseen liittyvistä rikostutkinnoista Suomessa.

Poliisi epäilee noin 20 henkilön olleen mukana salametsästystoiminnassa, jossa metsästäjät tappoivat muun muassa Unna-pantasuden ja useita muita susia sekä useita rauhoitettuja lintuja kuten joutsenia ja haukkoja.

Itä-Suomen poliisin mukaan porukan epäillään tappaneen yli kymmenen suurpetoa ja yrittäneen tappaa niitä useita lisääkin. Susien lisäksi salametsästäjät ovat tappaneet myös ainakin ilveksiä ja ahmoja.

Unna-naarassusi oli Luonnonvarakeskuksen pannoittama susi Ylä-Savossa.

Epäillyt ovat pohjoissavolaisia miehiä. Heistä suurin osa on Lapinlahdelta ja Varpaisjärveltä. Rikosten epäillään tapahtuneen pääosin Lapinlahden seudulla vuosina 2020–2023.

Tutkittavat rikokset ovat törkeitä metsästysrikoksia, törkeitä laittoman saaliin kätkentöjä, metsästysrikoksia, ampuma-aserikoksia ja luonnonsuojelurikoksia.

Poliisi teki rikostutkintaan liittyviä kiinniottoja maalis-huhtikuun vaihteessa kahdella eri viikolla. Kahdeksan epäiltyä on myös ollut vangittuina tutkintavankeuteen poliisin esityksestä ja käräjäoikeuden päätöksellä. Heistä vangittuina oli tällä viikolla edelleen yksi henkilö, kun taas muut on päästetty jo vapaaksi odottamaan tutkinnan etenemistä.

Poliisin mukaan osa epäillyistä on kuulusteluissa selvittänyt poliisille tekemisiään.

Rikostutkintaan liittyi myös isot kotietsintäoperaatiot, joissa poliisit tutkivat muun muassa epäiltyjen koteja ja ottivat sieltä talteen muun muassa eläinten kalloja.

Poliisi on takavarikoinut tutkinnan aikana myös useita ampuma-aseita ja autoja rikoksentekovälineinä. Myös epäiltyjen kymmeniä ampuma-aseita on otettu poliisin haltuun mahdollista lupien uudelleen harkintaa varten.

Tutkinnan aikana on löytynyt myös eläinten nahkoja ja raatojen osia kallojen lisäksi. Ne ovat nyt poliisilla tutkinnassa. Poliisi lähettää löytyneitä eläinten osia tutkittaviksi Ruokavirastolle, koska näytteistä voi olla mahdollista tunnistaa esimerkiksi suurpetoja reviirin ja yksilön tarkkuudella. Esimerkiksi susista on kerätty aiemmin tutkimuskäyttöön dna-näytteitä, joihin löytyneitä raatojen osia voidaan verrata.

Itä-Suomen poliisi on saanut rikostutkintaan apua myös Kainuun rajavartiostolta. Tutkinta vyyhdissä on edelleen kesken. Rikostutkinnan arvioidaan valmistuvan ensi kesänä.