Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajariitalautakunta: Väreen tulisi palauttaa sähkölaskuihin lisätyt datahub-maksut asiakkaille

Kuluttajariitalautakunta on antanut ratkaisunsa sähkönmyyntiyhtiö Väreen perimistä datahub-maksuista. Lautakunnan mukaan sähkönmyyntiyhtiö ei olisi saanut lisätä määräaikaisiin sopimuksiin datahub-maksuja. Yhtiön tulisikin lautakunnan mukaan palauttaa maksut asiakkailleen.

Kuluttaja-asiamies jätti lautakunnalle asiasta ryhmävalituksen viime vuoden syyskuussa. Ryhmävalituksella voidaan hakea periaateratkaisua kuluttajariitalautakunnalta tiettyä yritystä kohtaan, jos usealla ihmisellä on samanlaisia vaatimuksia yritykselle.

– Ryhmävalituksen kautta saimme tärkeän linjanvedon, joka koskee laajemman kuluttajaryhmän oikeuksien toteutumista. Sähköyhtiö ei voi vyöryttää kustannuksia suoraan asiakkaiden maksettavaksi muuttamalla määräaikaisia sopimuksia. Oletamme, että Väre ryhtyy palauttamaan maksuja asiakkaille viipymättä, sanoo kuluttaja-asiamies Katri Väänänen Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteessa.

Maksuja alettiin periä kesäkuussa 2022, vaikka kuluttaja-asiamies oli vaatinut Värettä luopumaan maksuista.

Väre lisäsi määräaikaisten sähkösopimusten laskuihin kahdenlaisia uusia maksuja. Toinen oli kertaluontoinen datahub-käyttöönottomaksu, 3,72 euroa, toinen maksu oli puolestaan jatkuva datahub-maksu, 23 senttiä kuukaudessa.

Tiedotteen mukaan Väre perusteli maksuja datahubin käyttöönotolla ja lainsäädännln muuttumisella ja että kyse oli yhtiön mukaan “viranomaisluonteisista maksuista”.

Datahub on viime vuoden helmikuussa käyttöön otettu sähkön vähittäismarkkinoiden tiedonvaihtojärjestelmä. Kilpailu- ja kuluttaviraston tiedotteen mukaan sähköyhtiöt olivat tietoisia datahubin käyttöönotosta jo vuodesta 2019. Lain voimaantulosäännös on edellyttänyt datahubin valmistautumista sähköyhtiöiltä jo keväästä 2019 lähtien.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan sähköyhtiö voi tehdä määräaikaiseen sähkösopimukseen muutoksia lainsäädännön muuttumisen tai viranomaisen päätöksen johdosta vain siinä tapauksessa, että muutosta ei voitu vielä sopimusta tehdessä ottaa huomioon.

Kuluttajariitalautakunnan näkemyksen mukaan näin ei datahubin kohdalla ollut, tiedotteessa tuodaan esiin. Yksikään muu sähköyhtiö ei Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedon mukaan ole toiminut datahub-maksujen kanssa kuten Väre.