Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Tilapäisen suojelun hakemusmäärät kasvussa Itä-Suomessa

Venäjän hyökkäyssodasta johtuvien tilapäisten suojeluhakemusten määrä on Itä-Suomessa kasvanut viimeisimpien viikkojen aikana, kerrotaan poliisista.

Itä-Suomen poliisille on jätetty Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yhteensä 5422 tilapäisen suojelun hakemusta. Näistä hakemuksista 620 on jätetty vuoden 2023 aikana.

Eniten hakemuksia on jätetty poliisilaitoksen toimialueen suurimmista kaupungeista Kuopioon. Vuoden 2023 hakemuksista 302 kappaletta on jätetty Kuopioon, 198 kappaletta Mikkeliin ja 120 kappaletta Joensuuhun. Turvapaikkahakemuksia on tullut alkuvuonna Itä-Suomeen 39 kappaletta.

Tämänhetkistä hakemusten kasvua selittää poliisin mukaan kausityövoiman tarve Itä-Suomessa.

– Alkuvuosi on ollut rauhallista hakemusten suhteen. Keskimääräinen hakemusmäärä kuluneen vuoden aikana on ollut noin 25 hakemusta viikoittain. Viimeisten kahden viikon aikana hakemuksia on jätetty aiempaa useammin, viikoittain noin 70 kappaletta. Hakemusmäärien nousu oli odotettavissa toiminta-alueen kausityövoimatarpeen vuoksi. Ukrainasta saapuvien kausityöläisten hakemukset jätetään tällä hetkellä sekä suojelun että työskentelyoikeuden saamiseksi, kertoo rikoskomisario Matti Pitkänen Itä-Suomen poliisista.

Poliisista toivotaan ennakkotietoa hakemuksen jättämisestä jo ennen poliisiasemalla käymistä. Hakijoiden ja heidän työnantajien toivotaan olevan yhteydessä poliisin kansainvälisen suojelun sähköpostiin kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi tai palvelunumeroon 0295 455 380. Palvelunumerosta vastataan aamuyhdeksän ja iltapäiväkolmen välillä.

– Olemme jo tähän mennessä saaneet tärkeitä ennakkotietoja itäsuomalaisilta työnantajilta kausityöntekijöiden hakemuksiin liittyen. Maakuntakeskuksin poliisiasemilla on hyvä hakemusten vastaanottokyky, kiittelee Pitkänen tiedotteessa.