Äitien huijaukset kantavat pitkälle

Nythän on niin, että äidit huijaavat lapsiaan jatkuvasti. Erityisesti pieniä, taaperoikäisiä lapsiaan. Syyt ovat moninaisia, kuten olettaa saattaa. Lapsi voi olla huono syömään kasviksia, joten lihapataan piilotetaan silputtuja terveyspommeja, jotta ne menisivät helpommin alas. Lapselle toki sanotaan, että ihan on vain jauhelihakastiketta ruokana.

Lapsi saadaan pukemaan välihousut jalkaan kevätsäällä sanomalla, että muuten tulee pissitulehdus. Pipo taas iskeytyy päähän, kun pelotellaan aivokalvontulehduksella. Sillä samalla, jonka se 10-vuotias kumminkaimansiskontyttö sai aikanaan ja kuoli siihen.

Omalla kohdallanikin tällaisia uskomuksia on piintynyt päähäni lapsuudesta saakka. Olin ehkä parikymppinen, kun minulle selvisi, että leivänpaahtimeen voi aivan vapaasti laittaa vain yhden leivän paahtumaan, eikä paahdin siitä räjähdä. Äitini onnistui uskottelemaan minulle ja siskolleni, että yhden leivän paahtaminen nyt vain on täysin mahdotonta.

Syy tähän oli selkeä. Äiti yritti saada meidät pienenä syömään kunnon aamiaisen, kun molemmat meistä hieman kranttuilimme asian kanssa.

Mutta toinen huijaus olikin jo hieman kauaskantoisempi ja suurempi.

Minulle nimittäin selvisi viime viikolla, että autopesulaan ei suinkaan voi kuolla. Kaikessa naurettavuudessa tämä uskomus autoon kuolemisesta autopesulassa on aiheuttanut sen, että en ole eläessäni pesettänyt autoa kertaakaan. Jotenkin olen onnistunut asian välttämään, ja samalla kauhistellut niitä tuhansia ja tuhansia ihmisiä, jotka ehdoin tahdoin ajavat autonsa tällaiseen kuolemanloukkuun.

Peruutetaanpas hieman lapsuuden päiviini.

Äitini onnistui uskottelemaan minulle ja siskolleni, että autossa ei missään nimessä voi olla sisällä, kun sen vie autopesulaan. Tähänkin huijaukseen oli toki looginen syy. Pienenä olisimme kuitenkin halunneet rempata ikkunoita ylös ja alas, jolloin auton sisukset olisivat helposti tulvineet kesken pesun.

Äitini kiersi tämän skenaarion keksimällä selostaa, että autossa nyt ei vain voi istua sisällä pesun aikana, koska sinne voi kuolla.

Nyt toki ymmärrän uskomuksen naurettavuuden koko sen karmeudessaan. Olisin kai tässäkin työssä huomannut, miten vähän näistä traagisista autopesulakuolemista uutisoidaan! Harvemmin sitä saa lehdistä lukea tai televisiosta kuunnella, kuinka jälleen kerran joku onneton on kuollut autopesulaan. En muista yhtäkään tällaista tapausta koskaan kuulleeni, vaikka ehkä niitäkin on jossain päin maailmaa joskus tapahtunut.

Onneksi en ole ainoa, joka on joutunut tällaisten huijausten kohteeksi äidin suunnalta. Erään naisen äiti oli onnistunut uskottelemaan hänelle lapsena, että autot ovat sellaisia petoja, että ne ihan tahallaan ajavat pienten tyttöjen päälle. Tulevat jopa ojan yli tavoittelemaan uhria.

Tähän huijaukseen taas oli syynä se, että kyseinen tyttönen oli kova karkailemaan nelivuotiaana.

Eräs toinen nainen puolestaan joutui mummonsa huijaamaksi. Mummo kertoi pikkutytölle, että jos ei pitänyt nukkumaan mennessä jalkoja peiton alla, tulee Kuokkanokka ja nipistää varpaasta.

Tämän naisen kohdalla uskomus on kantanut tähän päivään saakka, ja kyseinen 54-vuotias nainen pitää edelleen visusti varpaansa peiton suojissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.