Ahdistus, viha ja paha mieli ovat moottori

Useimmat Suomen hoivakodit toimivat hyvin, eikä ongelmia ole.

Pieksämäelläkin toiminta on asiallista. Paikkakunnalla toimivista suurten yhtiöiden hoivakodeista tiettävästi yksikään ei ole ollut aluehallintoviraston valvontapäätöksen kohteena.

Hoivakotien arkista toimintaa työssään näkevä asiantuntija sanoo, että varsinkin Attendon Puistokartano Pieksämäellä on onnistunut tehtävässään hyvin ja asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Yhtä lailla asiantuntija arvioi onnistuneeksi Valona-vanhuspalveluiden yksikön eli aikaisemman Koivurannan palvelukeskuksen toiminnan. Kaupungin oma Hiekanpään palvelukoti tarjoaa myös hyvän hoidon vaikka vaikuttaakin sisätiloiltaan ankealta ja tehdasmaiselta.

Matti ja Liisa Kodin vanhusten hoivayksiköt toimivat moitteetta, samoin Esperin Pieksämäen yksiköt, joista tosin Palvelutalo Abeli on vasta vähän aikaa ollut Esperin hallinnassa. Abelia on vanhastaan pidetty tavoiteltavana asuinpaikkana.

Hoivakoti Kontiola Kontiopuistossa on sen sijaan ollut osa Esperi-konsernia vuodesta 2014 lähtien.

Helmikuussa 2017 toimintansa Jäppilässä aloittanut Hoivakoti Attendo Heikinhelmi on myös saanut työnsä käyntiin hallitusti.

Kuntien omien hoivakotien toiminnasta ei viime vuosina ole tullut valvontaviranomaisten tietoon pahoja ongelmia.

Pieksämäen kaupungin vanhusten palvelukeskuksia ovat Naarajärvellä toimiva Kerttulan palvelukeskus, Jäppilässä Peltokartanon palvelukeskus ja Virtasalmella Kivitaskun palvelukeskus.

Toisinaan täkäläisissä hoivakodeissa asiakkaana olevien henkilöiden omaisilla on hoivakodista poikkeava näkemys siitä, mistä asiakas maksaa. Hankalia tilanteita saattaa tulla myös silloin, kun hoidettava on hänen tarpeisiinsa nähden vääränlaisessa paikassa. Silloin tarvitaan palvelutarpeen arviointi.

Yksityisten hoivakotien ongelmat vanhusten hoitotyössä aiheuttavat ahdistusta, vihaa ja pahaa mieltä, mutta pelkkä syyttely ja syyllisten etsiminen on turhaa. Tarmo kannattaa kohdistaa asioiden korjaamiseen. Maan hallitus ja eduskunta, kuntien luottamushenkilöt ja johtavat viranhaltijat voivat muuttaa tilanteen ja se heidän on tehtäväkin.

Yksi keino on valvontaviranomaisten voimavarojen lisääminen, sillä valvonnan puute on viime vuosina ollut syy epäkohtien lisääntymiseen.

Kuntien tulee seurata valppaasti hoivayhtiöiden kanssa solmimiensa sopimusten noudattamista. Jos kunnan tekemissä sopimuksissa ei ole määritelty sakkomenettelyä sopimusrikkomuksen sattuessa, se tulee ottaa mukaan seuraavaa kilpailutusta tehtäessä.

Kunnat voivat myös välttää vanhusten sijoittamista ongelmallisiin hoivakoteihin ennen kuin ongelmat on todistetusti korjattu ja toimintatapoja on selkeästi muutettu.

Toki hoivakotien henkilöstön määrää on lisättävä. Hoitajille ja avustavalle henkilökunnalle kuuluvat tehtävät on määriteltävä erikseen, eivätkä hoitajat saa tehdä siivousta tai ruuanlaittoa kuin murto-osan työajastaan.

Työvuorolistojen ja potilasasiakirjojen väärentäminen pitää tehdä mahdottomaksi. Hoivakodin vastuuhenkilöiden on esitettävä päivitetty omavalvontaraportti vuosittain.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.