Etkoina kasarivappubrunssi, jatkoina hilpeä luontoaskellus

Kolumni

Kevään juhla vappu vietetään nyt kotosalla ja pandemian rajoittamassa elinpirissä.

Siitä huolimatta voi hengähtää ja rentoutua. Voi heittää vakavat mietteet sivuun ja keskittyä kevään tulon ihastelemiseen vaikkapa kotoisan porukan kasarivappubrunssilla ja hilpeällä luontoreippailulla.

Lapsuudestani muistan, että vappusää oli yleensä kylmä. Mitenkään suuri juhla vappu ei ollut, mutta tavallisesta arjesta poiketen juotiin simaa ja syötiin leivoksia.

Nykyisin juhlapäivien vieton valmisteluun suhtaudutaan suurella paneutumisella. Lehdet pursuavat värikkäitä ja kevyitä kasvisruokaohjeita.

Korona-arjesta irtaantuakseen voi nyt järjestää oikean vuosisadan perhevapputarjoilun, kun vappujuhliin ei lähdetä kodin ulkopuolelle. On mahdollista kokeilla uusia ruokareseptejä ja suunnitella hauska, rento ja yllätyksellinen vappukattaus.

Juhliin liittyvät tavat ovat aika lailla pysyviä ja se juuri onkin turvallista ja vapauttavaa, koska kaikki tietävät, että ohjelma menee samalla tavalla kuin aina ennenkin. Jo etukäteen voi iloita itselleen tärkeästä juhlan piirteestä.

Vappuakin on vietetty samalla kaavalla vuosikymmenestä toiseen, joskaan vappumarsseja tai suuria toritilaisuuksia ei enää pienissä väkiluvultaan vähenevissä kaupungeissa ole pitkään aikaan nähty. Sen sijaan pienehköjä musiikillisia tapahtumia on alkanut esiintyä ja niillä on jo oma sijansa vapun vietossa – siis tavallisena vappuna.

Tänä vuonna voisi myös hieman hullutellen vaalia vappunostalgiaa ja kaivaa esiin juhlapäivän ruokalistan esimerkiksi 1970-luvulta tai 1980-luvulta, jos sellaisen on sattunut tallentamaan.

Aikahyppy noihin vuosikymmeniin ei ehkä ole kulinaristille mieluisin, sillä silloin syötiin aika terveellisesti. Korona-aikaan ruokaehdotus kyllä soveltuu hyvin, koska nythän vaalitaan terveyttä ja kohotetaan vastustuskykyä.

Vanhasta kaupan ruokalehtisestä vuodelta 1982 löytyy vappuaaton menu, jossa juomana on booli ja ruokana savusilakat marinadissa, keitetyt perunat, broilerisalaatti sekä lopuksi sima ja rosetit.

Alustuksena ennen ruokaohjeita on, että vappu on kesän alkamisen juhla. Tällöin tulisi koko perheen lähteä ulos nauttimaan keväisestä luonnosta.

Kun vielä 1900-luvun keittokirjassa saattoi ruokaohje alkaa, että otetaan jänis tai kana, niin 1980-luvulla lähdetään siitä, että saatavana on kypsä broileri kuutioitavaksi broilerisalaattiin. Vuosikymmenen suosikki paprika tietenkin kuului ohjeeseen ja pakastepavut kera lehtisalaatin. Mehevyyttä antoi omena.

Alkujuomana tai myöhemmin illalla aterian jälkeen tarjottava booli sekoitettiin sitruunasta ja siideristä. Vapun väriä boolimaljaan sai jäädyttämällä punaisia kirsikoita jääkuution sisään.

Viimeistään 1980-luvulle tultaessa oli juhlapöydän suolaisena vaihtoehtona siirrytty voileivistä voileipäkakkuun, pasteijoihin tai pellilliseen lehtitaikinakuorista lihapiirakkaa. Vappuiltana saatettiin tarjota broilerisalaattia tai täytettyjä ohukaisia.

Alettiin ajatella, että tärkeää ei ole tarjoilun runsaus. Periaatteeksi nousi vähän, mutta hyvää. Se taas pohjautui siihen, että sota-ajan jälkeen oli tyydytetty herkkujen himo. Kaikenlaisia ruoka-aineita oli sota-ajan jälkeen ollut jo pitkään saatavilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.