Jääkiekossa voitto, EU:ssa tyhjä

Suomessa sunnuntaina oli keskimääräistä kiireellisempi ilta uutistoimituksissa, kun samana iltana uutisoitiin sekä Euroopan parlamentin vaalien tulokset että Suomen menestys jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen finaalissa. Toisesta tuli kultaa.

Jääkiekossa Suomen etuna oli kuulemma se, että se pyöritti joukkuetta tasaisesti, eli kaikkia neljää kenttää käytettiin koko ajan ja he väsyttivät vastustajan.

Mitä ihmettä? Eikö nimen omaan NHL:ssa riitä laadukkaita pelaajia neljään kenttään? Heidän pitäisi myös olla hyväkuntoisia, mutta esimerkiksi Ruotsin huippujoukkue oli yllättävän huonokuntoinen.

Maailmanmestaruuskisoissa on mukana sellaisia pelaajia, jotka sinne haluavat lähteä. Venäjästä en tiedä, mutta muualla osallistuminen on vapaaehtoista. Venäjä saa yleensä kaikki kovimmat pelaajat, ellei heidän oma kautensa NHL:ssä ole edelleen kesken. Myös Ruotsi sai kovan luokan joukkueen, joka koostui lähinnä NHL-pelaajista. Kanadan joukkue oli puhdas NHL-pelaajien joukkue. Aivan kaikkia kovia nimiä ei saatu mukaan, mutta mukana oli pistepörssin kärkikahinoissa olleista pelaajista melkoinen joukko.

Koko NHL:n hohto rapistui vähän, kun SM-liigassa, Venäjän liigassa ja Euroopassa pelannut Suomen joukkue venyi. No pelasihan siellä toki myös Amerikassa pelaava maalivahti. Ei kuitenkaan NHL:ssä. Ainakaan vielä.

On aivan normaalia, että yksittäisessä pelissä lähtökohdiltaan selkeästi heikompi joukkue voi haastaa ja jopa voittaa nimistöltään paremman joukkueen. Niitä on nähty. Ei usein, mutta on nähty.

Sen sijaan on jo hyvin poikkeuksellista, että joukkue voittaa kolme peliä putkeen selvästi kovempia joukkueita vastaan. Ja se on mahdotonta, että tämän lisäksi myös tuomarit ovat selkeästi vahvemman joukkueen puolella ja heikompi joukkue edelleen voittaa. Tuomaripeli onneksi parantui jonkin verran, kun finaali pelattiin.

Mutta miten paremmuus mitataan, lienee se todellinen kysymys. Kanadalaiset ja venäläiset olivat varmasti teknisesti parempia pelaajia. Mailataito on heillä keskimäärin huikeaa, vaikkakin jokaisesta joukkueesta löytyy yksittäisiä taitoniekkoja. Suomi voitti Kanadan keinoin; paikkoja oli vähemmän, mutta harvoista paikoista saatiin maalit ja loistava maalivahti pelasti loput.

Mutta sunnuntaina tapahtui paljon muutakin kuin jääkiekon pelaamista. Suomessa ja Euroopassa äänestettiin dementikkoja... eikun parlamentikkoja Euroopan unioniin. Siellä ratkaistaan kaikenlaisia asioita, jotka Suomessakin vaikuttavat yllättävän moneen asiaan. Välillä tuntuu siltä, että missään muualla se ei vissiin oikein vaikutakaan.

Euroopan parlamentikoilla ei ole sitä ryhmäkuria, jonka taakse Suomessa aina mennään. EU:ssa voi äänestää miten haluaa.

Minun suurin ongelmani näissä vaaleissa oli se, että en yhtään tiedä, mitä ehdokkaat haluavat tehdä EU:ssa.

Yleensä ajatellaan, että keskustapuolue puolustaa maaseutua. Siis ennen. Viime eduskuntakaudella ei ainakaan enää tuettu, vaan kaikin tavoin rampauttivat ainakin tämän seudun. Esimerkiksi Ylen A-studion mukaan keskusta kannattaa Suomessa maataloustukia, mutta EU:ssa he sitä vastustavat.

Eikä Eero Heinäluomallekaan järjestetty kansanjuhlaa, vaikka oli äänikuningas. Mitä ihmettä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.