Jätä naiset haukkumatta itsenäisyyspäivänä

Itsenäisyyspäivänä miljoonat suomalaiset avaavat televisionsa ja tuijottava Linnan juhlien vastaanottoa. Mikään televisiolähetys ei kerää yhtä suuria katsojalukuja tässä maassa.

Kun maan kerma kerääntyy juhlimaan ja on laittautunut parhaimpiinsa, me tavalliset tallaajat pääsemme arvostelemaan illan onnistujia ja epäonnistujia. Ainakin iltapäivälehdet tapaavat kerätä kavalkadin pahimmista mokista ja moni kotikatsomoissa yhtyy tuohon kuoroon.

Muistan omastakin lapsuudestani, miten meillä arvosteltiin iäkkäiden naisten paksuja käsivarsia ja avonaisia mekkoja. Erityisesti helmojen pituus, asujen paljastavuus ja kokonaisuuden tyylittömyys herätti suurta mölinää.

Jokainen saa näyttää siltä kuin näyttää, mutta Linnan juhlissa varsinkin naiset joutuvat suurennuslasin alle. Katsojia ja lukijoita yllytetään kertomaan, mikä omasta mielestä on rumaa, mautonta ja kamalaa. Siinä keskustelussa noudatetaan hyvää tapaa vähemmän kuin mihin kukaan Linnan juhlien kutsuvieraista sortuu.

Feministinen ajatushautomo Hattu on jo useana vuotena haastanut meitä miettimään omaa käytöstämme. Se on haastanut meidät juhlimaan itsenäisyyttä haukkumatta naisten ulkonäköä ja pukeutumista. Tähän pystyy yllättävän harva.

Ajatushautomo Hatun ovat perustaneet toimittaja ja tietokirjailija Johanna Vehkoo, tutkija Saara Särmä ja entinen kansanedustaja ja kirjailija Rosa Meriläinen. Särmä on useassa yhteydessä sanonut ja kirjoittanut yksinkertaisesti mutta viisaasti: "Radikaaleinta on pitää naisista, sillä misogynia tappaa."

Kukaan tuskin on kuolemassa siihen, että hänen pukuvalintojaan riepotellaan mediassa tai kotisohvalla, mutta ystävällisyys ja empatia sellaisesta käytöksestä on kaukana.

Kun keskitymme oman kotimaamme itsenäisyyspäivän juhlinnassa toisten ihmisten morkkaamiseen, mitä ihmeen tyydytystä siitä saamme? Loukkaaminen, arvostelu ja näsäviisaus ei ole osoitus järjestä vaan sen vähyydestä. Lempeydellä on paljon suurempi paino ja se vaatii myös enemmän sydäntä ja viisautta kuin ihmisten ulkonäön arvostelu.

Kukaan ei ole olemassa toisten katsetta varten. Minun käsityksellä kauneudesta ei ole merkitystä kuin minulle itselleni, eikä estetiikan tule jaloksi sillä, että teen selväksi sitä, mitä pidän rumana tai tyylittömänä.

Ainakin itse lupaan, että en huomenna arvostele negatiivisesti kenenkään asuvalintaa tai kehoa. Pyrin siihen myös jokaisena muuna päivänä.

Sivistystä ei ole toisten ihmisten alaspainaminen, eikä sen myöskään pitäisi olla osa meidän suomalaisten itsenäisyyspäivää eikä myöskään kulttuuria. Jokainen voi muuttaa tätä omalta osaltaan ja omalla esimerkillään.

Radikaalia ei ole vain pitää naisista vaan myös puolustaa kaikkien oikeutta olla joutumatta ulkonäön arvostelun kohteeksi. Tätä asiaa jokainen voi toteuttaa huomenna kotisohvallaan ja myös sosiaalisessa mediassa.

Aikuiset näyttävät myös esimerkkiä lapsille. Jos me haukumme ääneen ja julkisesti toisten ihmisten ulkonäköä, millaisen viestin lähetämme lapsille? Iltapäivälehtien ja Linnan juhlien katsojienkin pitäisi noudattaa vähintään samoja tapoja, joita me odotamme koululaisilta luokissa, pihaleikeissä ja sosiaalisessa mediassa.

Kuka toista haukkuu, sen oma napa paukkuu. Annetaan kaikille kehorauha tänä itsenäisyyspäivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.