Joku rakastaa tätä kaupunkia vielä 2080-luvulla

Pieksämäen rakennetussa ympäristössä on paikkakunnan historiasta muistuttavia kerrostumia eri vuosikymmeniltä, mutta on täältä myös purettu monia rakennuksia, joiden häviämistä nyt pahoitellaan. Miten lienee 2080-luvulla: mitä vanhaa silloin arvostetaan ja mitä kokonaiskuvasta poistunutta muistellaan.

Tällä hetkellä kaupungissa on suunnitteilla useita julkisia hankkeita, kuten elävässä ja eteenpäin menevässä kaupungissa kuuluukin olla.

Hiekanpään koulurakennusten kokonaisuus täydentyy, kun yläkoulun ja Etelä-Savon ammattiopiston uudisrakennukset valmistuvat ja tiejärjestelyt saadaan kuntoon. Tuskinpa tulevaisuuden ihmisillä on noista rakennuksista huomautettavaa.

Uusin rakennushanke on Hiekanpäähän myös rakennettavaksi päätetty liikuntahalli, joka jo vuoden kuluttua on osa urheilurakennusten kokonaisuutta sitä tiivistäen. Vanha Urheilutalo on selkeästi oman aikansa arkkitehtoninen ajatelma, jonka kohtaloksi saattaa tulla purkaminen, jos julkisivun suojelumääräys ei sitä estä.

Urheilutalossa on samaa henkeä kuin käytöstä poistuneessa kaupungintalossa. Kumpainenkaan rakennus ei sinänsä ole mitenkään rakennustaiteellisesti järisyttävä, mutta antaa silti kokonaiskuvaan oman aikansa osuuden.

Kulttuurikeskus Poleeni, Vanha puinen kaupungintalo ja viimeksi käytöstä poistunut kaupungintalo yhdessä Hotelli Savonsolmun rakennuksen kanssa muodostaa hienon kokonaisuuden, mikä on todettu monesti ennenkin. Tuo kokonaisuus saisi säilyä myös jälkipolvien arvioitavaksi.

Homehtunut Meriluodon koulurakennus puretaan pois vuoden loppuun mennessä. Katukuva muuttuu, kun järkälemäinen rakennus häviää. Paikalle jää vain matala C-rakennus.

Naarajärvellä tapahtuu myös. Sekä Maaselän koulu että Maaselän päiväkoti sijoitetaan saman katon alle piakkoin rakennettavaan uudisrakennukseen. Vanhat rakennukset puretaan sen tieltä.

Uudesta rakennuksesta halutaan tehdä terveellinen ja hengittävä, kenties puurunkoinen.

Sellaisena sekin olisi oman aikansa ilmentymä, koska sisäilmaongelmat ovat olleet viime vuosina paljon esillä ja niitä halutaan jatkossa välttää.

Vanha raamattutalo torin vieressä oli koko 1990-luvun ajan säilyttäjien ja purkajien kiistakapulana. Lopputulos on se, että talo edelleen uhmaa aikaa paikallaan. Latomoksi sittemmin nimetty talo on täysin peruskorjattu, joten se todennäköisesti on olemassa vielä 2080-luvullakin. Siitä pitää nostaa hattua kaupunginjohtaja Tapio Turuselle.

Pieksämäen vanha veturiallirakennus ja Veturitori pysyvät myös käytössä pitkään. Rakennuksesta tuli kunnostuksen myötä ehkä liiankin nykymakuun sopiva ja nätti, joten ajan patina vain parantaa sitä.

Nyt yläkoulun käytössä väliaikaisesti oleva Keskuskadun komea koulurakennus uhkaa jäädä pois koulukäytöstä, jos lukiokin sijoitetaan Hiekanpäähän, kuten viime aikoina on väläytelty. Rakennus on kuitenkin rakennettu kouluksi, eikä se muussa käytössä pääsisi oikeuksiinsa.

Monia rakennuksia muistellaan, mutta tällä hetkellä muistia kiehtoo torilla sijainnut vanha linja-autoasema, jonka säilyttämistä ei 1990-luvulla pidetty tarpeellisena. Onneksi on funkiskeskusta.