Jouluapu menee oikeisiin osoitteisiin

Joulukuu on aivan nurkan takana, ja usea hyväntekeväisyyttä harjoittava taho on aloittelemassa tai jo ehtinyt aloittaa jouluavun keräämisen vähävaraisille. Pieksämäelläkin tarvitsijoita ja auttajia on runsas määrä.

Vuosi vuodelta apua tarvitsevien määrä tuntuu kasvavan. Pieksämäen seurakunnan johtavan diakoniatyöntekijä Sari Sormusen mukaan pienituloisten työssäkäyvien ihmisten tarve jouluapuun näkyy entistä selvemmin.

Elämä on mitoitettu niin, että pakollisista laskuista selviää, ja ruokaankin jää rahaa. Mutta jos yhtäkkiä tuleekin suuri sairaalalasku, auto hajoaa tai pesukone sanoo sopimuksen irti, hulahtaa tili nopeasti miinukselle. Yllättävät menot kun tuppaavat olemaan sellaisia, joista ei ihan muutamalla satasella kerralla selviä.

Joulu on aikaa, jolloin monessa perheessä halutaan panostaa hieman enemmän ruokaan ja tunnelmaan. Lapsiperheissä perheen pienimmille halutaan hankkia joululahjoja, mutta tiukassa rahallisessa tilanteessa tämäkin voi olla mahdotonta.

Pikavippien ja muiden pikalainojen avulla joulun rakentaminen on hyvin riskaabelia. Laskut kun lankeavat joka tapauksessa maksettavaksi viimeistään ensi vuoden puolella. Liika velkaantuminen ei johda mihinkään hyvään.

Tästä syystä onkin erittäin hieno asia, että hyväntekijöitä riittää. Ihmiset aktivoituvat joulun alla osallistumaan erilaisiin keräyksiin, olivat ne sitten ruoka-, lahja,- tai rahakeräyksiä. Vähävaraisille halutaan tehdä hyvää ja antaa mahdollisuus mukavaan jouluun.

Esimerkiksi Nuorkauppakamarien Joulupuu-keräys on monen lapsiperheen keino toivoa lapsille paketteja. Antajalle keräystapa on varsin yksinkertainen, joten suuresta vaivastakaan ei antamisessa ole kyse.

Sama juttu on Pieksämäen seurakunnan ja Naarajärven K-Market Neilikan ruokakassikeräyksen kohdalla. Asiakas kun voi marssia kauppaan, ostaa haluamansa lahjoitettavat tuotteet ja jättää kassin kauppaan eteen päin toimitettavaksi.

Kaikki hoituu yhdellä kauppareissulla.

Avun pyytämisen kynnys on madaltunut viime vuosina. Enää ihmiset eivät tunne niin paljon häpeää omasta tilanteestaan, ettei minkäänlaista apua kehdattaisi pyytää. Esimerkiksi seurakunnan diakoniatyössä työntekijät haluavat tavata apua hakeneet ihmiset ja keskustella heidän kanssaan. Monelle kasvotusten tapaaminen on hyvä asia, sillä silloin tulee tunne, että hätä todella kuullaan.

Kun oma tilanne kohentuu, haluaa moni apua saanut vastaavasti auttaa muita vähävaraisia ja apua tarvitsevia.

Tänä vuonna Facebookissa Pieksämäellä alkoi aivan uudenlainen keräys, jossa apua tarvitsevat voivat laittaa oman tarinansa ja pyyntönsä näkyviin. Apua antavat voivat ilmoittaa, millä tavalla he voisivat perhettä auttaa.

Usein kuulee sanottavan, että joissakin vähävaraisissa lapsiperheissä toiveet ovat ylimitoitettuja ja äärettömän kalliita. Tällainen trendi ei ole näkynyt ainakaan tässä Facebook-ryhmässä. Toiveet ovat hyvin tavallisia ja helppoja toteuttaa pienellä vaivalla.

Joulu on auttamisen aikaa. Oli apu sitten rahallinen tai materialistinen, menee apu aina oikeaan osoitteeseen. Tämän varmistavat ne tahot, jotka erilaisia keräyksiä järjestävät.

Toivottavasti tänäkin jouluna jokaisessa pirtissä vallitsee joulun tuntu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.