Kevät uudistaa luontoa ja ihmistä

Luonto tuntuu olevan aivan sekaisin tällä hetkellä. Milloin viimeksi olemme saaneet helmikuussa tuta tällaisia lämpötiloja? Viime vuoden lumimääräkin tuntui jo uskomattomalta, mutta tänä talvena lunta ollaan saatu rutkasti enemmän.

Monella paikkakunnalla tuskailtiin ensin lumentulon kanssa, jonka jälkeen alkoivat nämä leudommat säät. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että lumi on entistä painavampaa ja ennen kaikkea märempää.

Monessa lapsiperheessä tuskaillaan pukeutumisen kanssa. Päivähoitoon on syytä varata lisäkappaleita ainakin ulkovaatteista ja sukista sekä hanskoista.

Tuntuu melkein siltä kuin olisi kevät. Moni vannoo jo kuulleensa talitintin laulavan titityytä, mikä sinänsä onkin täysin uskottavaa.

Hiihtolomaviikot ovat vasta edessä päin, joten normaalisti tähän aikaan vuodesta nautittaisiin hienoista talvisista pakkaspäivistä ja talviurheilulajien kirjosta. Nyt laduilla ei paljoakaan päästä hiihtämään, vaikka esimerkiksi kouluissa sisukkaat opettajat haluavatkin viedä oppilaitaan nauttimaan talvisesta maisemasta.

Kevään merkit alkavat entisestään vahvistua loppuviikkoon mennessä, sillä Pieksämäelle on parissakin sääennusteessa luvattu jopa viiden asteen lämpötiloja.

Kevään merkkinä voidaan pitää myös lehtien ja televisio-ohjelmien stailaus ja uudistumisleikkejä. Perinteisesti kevät on ollut aikaa, jolloin moni haluaa uudistaa tyyliään ja räväyttää jollain tavalla. Kuten eräs tuttavani kerran totesi kevään korvalla: luonto uudistuu, niin myös minä.

Naistenlehtien artikkelit hehkuttavat jo nyt kevään uusia trendejä ja tyylejä, joista jokainen voi napata itselleen sopivimman. Artikkeleissa varoitellaan myös trendeistä, joiden imuun ei kannata lähteä, vaikka ne julkkiksilla näyttäisivätkin hyvältä.

Oman tyylin löytäminen on joillekin pitkä prosessi. Joku löytää sen oman juttunsa jo alakoulussa, toinen taas kamppailee aikuisenakin oman tyylin löytämisen kanssa. Monella työpaikalla pukeutumisen tulee olla asiallista, eikä varsinaiselle räväyttämiselle löydy paljoakaan sijaa. Tuolloin oman tyylin ilmentäminen jäänee vapaa-ajalle.

Suomessakin käydään tasaisin väliajoin keskustelua koulupuvuista, joiden on todettu vähentävän kiusaamista ja syrjimistä kouluissa. Esimerkiksi Iso-Britanniassa koulupuvut ovat käytössä lähes kaikkialla.

Suomessa koulupukuja ei olla tosissaan harkittu otettavaksi käyttöön ainakaan toistaiseksi, mikä on hyvä juttu. Näin ollen jokainen lapsi ja nuori voi vahvistaa ja ilmentää omaa itseään myös pukeutumisen avulla koulussakin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koulujenkaan tulisi hyväksyä aivan kaikenlaisia päähänpistoja, samoin kuin ei lapsensa kouluun lähettävien vanhempienkaan.

Toisaalta taas koulupukujen käyttöä on puolusteltu sillä, että persoonallisuudet erottuisivat paremmin. Vaatteet eivät veisi kaikkea huomiota, vaan ihmisen sisin tulisi paremmin esiin.

Jos tämän hetken kelejä mietitään, voidaan hetki pohtia sitä, millainen olisi suomalaisen oppilaan talvinen koulupuku. Eroaisiko se jotenkin oleellisesti kesäisestä koulupuvusta, vai voisiko samaa koulupukua mahdollisesti käyttää kaikkina vuodenaikoina? Ehkä samaan koulupukuun voisi kuulua pitkä- ja lyhytlahkeisia versioita samoin kuin pitkä- ja lyhythihaisia paitoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.