Kirpputori on parhaimmillaan aarreaitta

Kolumni

Kollega tekee jatkuvasti mielettömiä löytöjä kirpputoreilta. Harva se päivä hän esittelee joko livenä tai messengerin välityksellä mitä ihanimpia astioita tai lastenvaatteita, jotka ovat tarttuneet sattumalta matkaan kirpputoripöydästä. Olen usein ajatellut, että hänen kanssaan pitäisi ajoittaa kirpputorille lähteminen samaan aikaan, jotta itsekin pääsisi näiden aarteiden äärelle.

Joillakin ihmisillä on vaistomainen kyky suunnata kirpputorille juuri sinä päivänä, kun sieltä löytyy valtavasti monenlaista mielenkiintoista.

Rakastan pyöriä kirpputoripöytien välissä. Ehkä suurin houkutus onkin juuri se, kun koskaan ei voi tietää, mitä eteen sattuu. Muistan vieläkin sen onnentunteen jonka koin viime keväänä, kun sattumalta löysin paikalliselta kirppikseltä erään kauan etsimäni kirjan.

Kyllä, kirjan. Nyt joku tietenkin ajattelee, että eihän kirjoja enää kukaan osta, saati kirpputorilta. Aivan varmasti ostaa, minä ainakin.

Tämä kyseinen kirja oli ollut minulle etsinnässä useita kuukausia, uskaltaisin jopa veikata vuoden verran. Olin ehtinyt koluta kaikki mahdolliset nettikirpparit ja verkkokaupat, kirjakaupat ja muut keksimäni paikat. Ja siinä se sitten oli, aivan nenäni edessä.

Kesäisin yleistyneet vilttikirppikset ovat oivallinen tapa päästä eroon itselle turhasta tavarasta. Kirppiksillä toden teolla huomaa vanhan sanonnan toisen roska on toisen aarre, pitävän paikkansa.

Jälleen kerran ei auta kuin ihastella kädentaitajien mieletöntä mielikuvitusta. Olen itsekin nimittäin lahjoittanut Roskalava-ryhmäsä vaikka sun mitä tavaraa ilmaiseksi sillä periaatteella, että kuka vain hakee tavaran pois saa sen ilmaiseksi. Pari kertaa on kohdalle osunut tällainen käsityötaidon ihme, joka on kertonut valmistavansa hylätystä tavarasta ties mitä luomuksia.

Vanhat kasetit ja VHS-nauhat olivat eräälle askartelijalle huippulöydös. Nainen ei millään suostunut ottamaan tavaraa ilmaiseksi, vaan toi väkisin kaksi kahvipakettia ikivanhoista nauhoista.

Tasaisin väliajoin saamme lukea lehdistä, kuinka joku on onnistunut tekemään tuhansien eurojen arvoisen kirppislöydön. Usein kyseessä on vanhaa lasia tai muuta astiatavaraa, jonka arvo on noussut korkealle syystä tai toisesta.

Aki Palsamäen Huutokauppakeisari on myös ohjelma, jonka jaksoista usein löytyy todellisia helmiä. On hämmästyttävää havainnoida, miten tarkka silmä ammattilaisella on. Aivan tavallisen näköinen kermakko saattaakin olla keräilijöiden kauan havittelema harvinaisuus.

Pieksämäkeläiset ry:n järjestämä Pihakirppispäivä tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden päästä turhasta tavarasta eroon helpolla tavalla. Yhden päivän ajan voi jokainen levittää tavaransa kaiken kansan ihasteltavaksi, ja ansaita vieläpä hieman taskurahaa. Viime keväänä Pihakirppispäivään osallistui noin kymmenen myyjää ympäri Pieksämäkeä, toivottavasti tänä syksynä määrä vähintään tuplaantuisi.

Pihakirppisten kiertely on mukavaa vapaapäivän puuhaa aivan jokaiselle. Hyvän kelin sattuessa voi kirppiskierroksen tehdä vaikkapa pyörällä tai kävellen.

Kirppiskohteiden etsimistä ympäri kaupunkia helpottaa huomattavasti netistä löytyvä kartta, johon jokainen myyjä voi merkata oman kirpputorinsa sijainnin.

Tuo kartta kulkee kätevästi sähköisessä muodossa vaikkapa taskussa koko päivän ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.