Kiusaava rehtori hyppäsi ojasta allikkoon

Koko Suomi hieraisi silmiään alkuviikosta, kun sysmäläinen rehtori laukoi omia totuuksiaan YLE:n MOT-ohjelmalle tehdyssä haastattelussa. Sysmäläisrehtorin lausunnot alakouluikäisten pukeutumisesta saivat monen leuan loksahtamaan alas hämmästyksestä.

Rehtori Tuula Vuorinen totesi haastattelussa muun muassa, että alakouluikäiset voivat pukeutua hutsahtavalla tavalla ja että kaverit voivat haukkua huoraksi, mutta sille ei oikein mitään voi kun oppilas kerran näyttää siltä.

Rehtori Vuorinen otti haastattelussa kantaa myös siihen, että "jo 12-vuotiaat rupeavat ilmoittamaan olevansa homoja tai lesboja tai jotakin tällaista. Rehtorin mielestä tähän liittyy hyvin erikoinen pukeutuminen, joka herättää toisissa oppilaissa närkästystä, vihastusta ja ehkä pelkoakin."

Vuorinen syvensi itse kaivamaansa kuoppaa vielä lisää annettuaan lisäkommentteja julkisuuteen nousseesta kohusta. Vuorinen totesi Ilta-Sanomille vielä samaisena päivänä, että jos olisi tiennyt haastattelua käytettävän tällä tavalla, olisi hän asetellut sanansa tarkemmin. Loppuun hän totesi vielä, että rupatteleminen on näköjään turmiollista.

Kummallinen kommentti.

Eihän Vuorisen lisälausunto ja haastattelun käyttöön viittaava kommentti millään tavalla muuta hänen sanomaansa asiaa. Viimeisimmistä kommenteista voi ainoastaan todeta, että Vuorinen vastasi toimittajan kysymyksiin itselleen totuudenmukaisesti, mutta katui päätöstään kohun jälkeen.

Tuula Vuorinen ei toki ole yksin mielipiteidensä kanssa. Internetin keskustelupalstat täyttyivät kohua koskevista kirjoituksista välittömästi, ja mahtuupa mukaan muutamia Vuorisen kommentteja komppaaviakin lausuntoja. Moni on todennut, että rehtori Vuorinen vain uskalsi sanoa totuuden. Ja että kyllä nykynuoriso - etenkin tytöt - pukeutuvat jo alakoulussa niin, että ennen vanhaan niin paljastavasta vaatetuksesta olisi erotettu koulusta.

Jos kohua tarkastellaan näin vanhemman näkökulmasta, nousevat niskavillat edelleen pystyyn. Asioita miettiessäni pyrin usein pohtimaan tapahtumia siitä vinkkelistä, että jos kyseinen kohu olisi tapahtunut Pieksämäellä ja omien lasteni koulussa.

On vaikeaa edes kuvitella Pieksämäen alakoulujen rehtoreiden lausuvan moisia kommentteja.

Kiusaamisongelmaa on turha nykypäivänä vähätellä tai siltä ummistaa silmiä, mutta se, että koulun johdon taholta lähdetään antamaan julkisuuteen noinkin halveeraavia ja järkyttäviä kommentteja pienistä lapsista on edelleen hyvin käsittämätöntä. Kannattaa siis koko ajan muistaa, että rehtori Vuorinen viittaa hutsahtavalla pukeutumisella ja huoraksi haukkumisella 12-vuotiaisiin ja sitä nuorempiin lapsiin.

Poliitikot ja julkisuuden henkilöt ottivat nopeasti kantaa rehtorin lausuntoon. Eilen tubettaja ja Vuoden homoksi valittu Tuure Boelius jyrähti julkisesti todeten sen olevan inhottavaa, kuvottavaa ja todella surullista, että joku pystyy julkisesti tuomaan esille kuinka ahdasmielinen on vielä vuonna 2019. Boelius totesi myös, että hänen mielestään tällaisten kommenttien laukojan ei kuuluisi olla asemassa jossa hän nyt on.

Nähtäväksi jää, mitä kohu tuo vielä tullessaan.