Kun Baltzarin Veijo omenaa haukkasi

Kolumni

Sä et voi olla opettaja jos et sä haukkaa omenaa, laulaa Tuomari Nurmio kappaleessaan Kiinalaiset kastesanat.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar on tällä perusteella oivaa opettaja-ainesta, sillä hän on maistellut vallankäytön, hyväksikäytön ja guruilun makoisia omenia oikein kunnolla.

Baltzarin nimi nousi puheenaiheeksi viime viikolla, kun hänet vangittiin törkeästä ihmiskaupasta epäiltynä.

Tyrmistystä täydensi Helsingin Sanomien laaja artikkeli, jonka mukaan Baltzar oli rakentanut johtamastaan teatterista lukioikäisiä ja sitäkin nuorempia tyttöjä manipuloivan kultin.

Hänen toimintatapoihinsa ovat kuuluneet seksistinen asenne, manipulointi, lähentely ja kontrollointi. Osan tytöistä hän oli jopa saanut houkuteltua luksuskotiinsa asumaan.

Tyttöjen tuli ilmentää naisellisuutta sellaisena kuin Baltzar halusi sen nähdä. Näiden tuli pukeutua hameisiin ja korkokenkiin ja katsoa ja palvoa johtajaansa joka tilanteessa.

Nainen ei saa olla kylmä ja kova, eli suomalainen, Baltzarin kerrotaan sanoneen. Hän tunsi pelaamansa pelin hyvin ja valitsi vaikutuspiiriinsä sellaisia tyttöjä, joilla oli rikkonainen perhetausta.

Baltzar sai jatkaa toimintaansa pitkään.

Siihen ei vaikuttanut edes Humanistisen ammattikorkeakoulun vuonna 2012 tekemä selvitys, jossa miehen metodeja pidettiin vaarallisina ja ne tuomittiin jyrkästi.

Ehdoton sitoutuminen ohjaajan auktoriteettiin sekä ihailun, läheisyyden ja romantiikan tärkeyteen viittaavat elementit nähtiin selvityksessä hyvinkin haitallisina, mutta sen kummempaa vaikutusta selvityksellä ei tainnut ollakaan.

Teatteria pyörittävän Drom ry:n ohjausryhmään kuului kovan tason poliitikkoja Paavo Lipposesta Pekka Haavistoon ja Ilkka Kanervasta Liisa Jaakonsaareen, mutta hälyäänet eivät hetkauttaneet heistä ketään.

Ei siitä huolimatta, että Helsingin hovioikeus oli tuominnut Baltzarin vuonna 1999 sakkoihin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Tuomio tuli niin ikään omenoiden maistelusta, eli Teatterikorkeakoulun erikoissuunnittelijana työskennellyt Baltzar oli antanut nuorten naisten ymmärtää, että kurssille saattoi päästä vain jos jakoi hotellihuoneen suuren gurun kanssa.

Yhtä lailla jätettiin huomioimatta Baltzarin vuonna 2005 saama tuomio törkeästä petoksen yrityksestä.

Ja kun ajattelee sitä tarmoa, jolla me too -aktivistit ovat tonkineet tietoja huonosti käyttäytyneistä miehistä, tuntuu hieman omituiselta, ettei Baltzaria ole ainakaan kovin näkyvästi nostettu mustalle listalle. Sillä esimakua tämän kulttuurivaikuttajan ajattelusta saatiin jo hänen Anna-lehdelle vuonna 1996 antamassaan haastattelussa.

– Asia on ikävä kyllä niin, että monet naiset ovat akkoja jo 25-vuotiaina, ja minähän en väsähtäneiden kanssa voi elää, Baltzar tykitti.

Toivon sydämestäni, ettei näitä asioita katsottu läpi sormien siksi, että Baltzar edustaa vähemmistöä, moneen kertaan päähän potkittua ihmisryhmää.

Tai siksi, että on pelätty leimautumista rasistiksi. Sekään ei olisi ihme tässä ajassa, kun asioista tuntuu olevan mahdotonta keskustella ilman että tulee määritellyksi johonkin leiriin.

Tai siksi, että hän on tehnyt todella arvokasta työtä sekä romaniyhteisön että muidenkin vähemmistöjen puolesta ja korotettu näistä ansioista kulttuurineuvokseksi asti.

Sillä ei elämä ole nollasummapeliä. Jos teet hyvää jossain, ei se oikeuta sinua tekemään pahaa jossain toisaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.