Mökkilokki - tuo kesäpäivien kutsumaton vieras

Säätiedotukset rallattavat helteiden paluusta Suomeen. Radiosta autossa kuultuna tämä tuntuu hassulta ilmoitukselta, koska auton mittari on näyttänyt 26 astetta jo koko tämän viikon. Mutta mikäpä minä olen meteorologien sanavalintoja kyseenalaistamaan.

Pääasia on, että tänä kesänä ei kukaan pääse valittamaan lämmön ja auringonpaisteen puutteesta. Lappia myöten ovat suomalaiset ja turistit saaneet nauttia kesän kuumuudesta.

Ja mikä parasta: ennusteiden mukaan helteet jatkuvat vielä pitkään.

Moni aloitti lomansa juhannukselta. Auton nokka käännettiin kohti mökkiä, ja mökkilomasta otetaan kaikki ilo irti.

Suomalaiset ovat todellista mökkeilijäkansaa. Ihaninta on, jos oma mökki sijaitsee järven rannalla kaukana kotipaikkakunnalta.

Mökki on suomalaiselle kuin toinen koti. Varustelutaso kuitenkin jakaa mielipiteitä. Joidenkin mielestä mökin on todella oltava kuin toinen koti sisävessoineen, suihkuineen ja sähköineen.

Toiset taas haluavat mökkilomalla elää mahdollisimman askeettisesti. Kauniit ja valoisat kesäillat toimivat valaistuksena, vesi kannetaan kaivosta ja tarpeet hoidetaan pihan perukoilla puuseessä.

Oma lukunsa ovat usean sukulaisen tai jopa kaveriporukan omistamat mökit. Vuorojen jakaminen ei aina onnistu sulassa sovussa ainakaan internetin keskustelupalstojen tarinoiden mukaan.

Joku tuntuu aina jäävän alakynteen, kun muut omistajat valitsevat parhaat viikonloput tai kesälomakauden parhaimman jakson.

Mökkilokit puolestaan luovat haastetta useille mökkiläisille. Tällä en nyt tarkoita noita taivaalla kauniisti liiteleviä lintuja vaan niin sanottuja kutsumattomia vieraita, pummeja.

Urbaani sanakirja määrittelee sanan lokki ihmiseksi, joka jatkuvasti pyytää jättämään limat, pohjat tai jämät.

Mökkilokki puolestaan on kesäkuukausien oma lajinsa, joka saapuu mökille yksin tai perheensä kanssa vain olemaan. Hän ei siis osallistu mihinkään, ei tee saati valmista ruokia, ei lämmitä saunaa eikä muutenkaan eväänsä liikauta.

Mökkilokki jättää jälkeensä vanan ruokapaketteja, likaiset petivaatteet ja usein myös pahan mielen isäntäväelle.

Moni mökkilokki ei häpeile käytöstään. Mökkihyppelyä tehdään useampaan kohteeseen peräjälkeen. Saahan siinä toki vaikkapa viikonkin kesäloman suunniteltua koko perheelle hyvinkin pienellä budjetilla.

Uskoisin kuitenkin, että jossain vaiheessa mökkilokkeilulle tehdään stoppi, ja pahimmassa tapauksessa välit ystäviin tai sukulaisiin katkeavat lopullisesti.

Miksi mökkilokki kuitenkin saa mellastaa vuodesta toiseen? Suomalaisten on edelleen hyvin vaikea kieltää vierailut mökillä. Samoin monelle on hankalaa pyytää apua tai todeta ennen vierailua, että voisitte vaikka kahvipaketin tuoda.

Mökkilokki ottaa isäntäväen kehotuksen olla tuomatta mitään täysin kirjaimellisesti.

Vaikka isäntäväki kehottaisi tulemaan vierailulle milloin vain ja ettei mitään tarvitse tuoda, suhtaudu tällaiseen aina varauksella. Aina on parempi ilmoittaa tulosta etukäteen, kysyä sopiiko se. Ja aina kannattaa varata viemisiksi jotain mökkielämään sopivaa, kuten kahvia, mansikoita, kukkia tai vaikkapa saunavihta.