Miksi onnellisuuskin pitää kääntää negatiiviseksi?

Suomi sai viime viikolla maailmanlaajuista huomiota, kun YK:n tuore raportti julisti Suomen maailman onnellisimmaksi maaksi. Vertailussa oli yhteensä 156 paikkaa ympäri maapallon.

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta. Jo viime vuonna kotimaamme vei kirkkaasti ykkössijan vertailussa. Jo tuolloin katseet kääntyivät heti piskuisen Suomen puoleen, ja maailman mediat kiinnostuivat kyselemään, mikä tekee juuri tästä Pohjolan kylmästä ja synkästä maasta niin onnellisen.

Suomen nousu tilastossa on ollut tasaista jo kuuden viime vuoden ajan.

Kotimaamme julistaminen onnellisimmaksi nostatti totta kai myös vastareaktion. Sen sijaan, että maassamme oltaisiin oltu pelkästään iloisia tästä kunniasta, alkoivat rivien syvät ja möreät negatiiviset äänet marmattaa sijoitusta vastaan.

Radiossa juontajat ottivat iloisena vastaan onnellisimman maan tittelin, mutta moni kuulija oli sitä mieltä, ettei maassamme ole sitten mitään hyvää. Moni myös totesi, että eipä vain ole kysely osunut omalle kohdalle ja jos olisi, ei vastaajalla olisi ollut mitään hyvää sanottavaa.

Täällä on kylmää ja sateista, ruoka on kallista ja terveydenhoito vähän mitä sattuu. Hallitus on sieltä ja syvältä, ja ylipäänsä kaikki päättäjät pitäisi laittaa vaihtoon.

Sosiaaliturva on heikko, eikä noilla meidän nuorillakaan mene kauhean hyvin. Puhumattakaan lapsiperheiden, työttömien, vanhusten ja sairaiden asemasta.

Joidenkin kommentoijien mielestä listaa olisi voitu jatkaa loputtomiin.

Onko tämä perisuomalainen tapa kääntää kaikki negatiiviseksi todellakin näin vahvaa? Eikö sitä voitaisi olla edes hetken aikaa iloisia siitä, että tällainen sijoitus toistuu, ja kääntää katseet joksikin aikaa niihin lukuisiin hyviin puoliin, joita maastamme löytyy.

Mikä meistä sitten tekee onnellisia? Jokainen varmasti vastaa tähän kysymykseen omista lähtökohdista, mutta The World Happiness Reportissa mitattiin onnellisuutta esimerkiksi bruttokansantuotteen, sosiaaliturvan ja vapauden mukaan.

Suomen nousu vertailussa perustuu siihen, että meillä onnellisuuden mittarit paukkuvat tyytyväisyyttä toimeentulon, elinajan odotteen, luottamuksen, sosiaaliturvan ja vapauden osilta.

Oman elämän lähempi tarkastelu nostattaa jokaiselle omia kokemuksia. Toiset tulevat onnelliseksi pienistä asioista, joillekin onnen kaivaminen arjesta on työn ja tuskan takana.

Onhan Suomessa hirvittävän paljon hyvää, sitä ei käy kiistäminen. Moni pieni ja isokin asia on täällä paljon paremmin kuin muualla maailmassa.

Monelle listalle nostetaan onnellisuusraportin julkistamisen jälkeen muun muassa tasa-arvo, luonto, sananvapaus, ilmainen peruskoulutus ja kirjastopalvelut.

Eikä Suomessa jaettava äitiyspakkauskaan ole hulluimmasta päästä, puhumattakaan suomalaisesta keksinnöstä astioiden kuivauskaapista.

Voisikin olla paikallaan jokaisen nyt hetken aikaa miettiä, mitkä asiat tekevät juuri sinut onnelliseksi. Olivat ne sitten isoja tai pieniä asioita.

Omalta kohdaltani voin todeta, että lapseni tekevät minut onnelliseksi joka ikinen päivä. Eikä siihen muuta sitten tarvitakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.