"Minähän en rupea elättämään"

"Kauniita nähtävyyksiä Pieksämäellä??? Suota, pusikkoa, hoitamattomia ryteiköitä, sorakukuoppaharjuja, hakkuuaukeita, harmaa ja ränsistynyt kaupunkikuva. Risaisissa verkkareissa ja törkyisessä villapaidassa sekä kaljafirman mainospipossa vihamielisen uteliaina vierasta kulkijaa suu selällään toljottavia alkuasukkaita. Siinä niitä Pieksämäen kauniita nähtävyyksiä. Käykää katsomassa, jos kiinnostaa."

Näin joku, todennäköisesti paikkakuntalainen tai täällä asunut henkilö kuvailee Pieksämäkeä eräältä nimeltämainitsemattomalla internetin keskustelupalstalla. Keskustelun aloittaja tiedusteli Pieksämäen parhaita nähtävyyksiä.

Sinne kannattaa ehdottomasti mennä, jos haluaa lietsoa omaa raivoaan, pilata päivänsä, saada hupia tai muuten vain päästä päivittelemään.

Vaikka kyseisen palstan, jonka joku on osuvasti ristinyt Suoli24:ksi, törkykommentit täytyy osata jättää omaan arvoonsa, ei voi kuitenkaan olla miettimättä niiden mahdollista vaikutusta.

Olisi myös enemmän kuin hauska tietää, millaisia ihmisiä niiden takaa löytyy ja mikä heidän agendansa on. Jos kaiken valittamiseen kuluvan energian käyttäisi johonkin kaupunkia kehittävään toimintaan, voitaisiin oikeasti saada aikaan jotakin hyvää.

On hölmöä väittää, että Pieksämäki olisi onnela, jossa kaikki on mahtavasti ja upeasti. Parantamisen varaa on aina ja kehittämisajatuksia saa ja pitääkin olla. Epäkohdista saa toki keskustella, mutta viisas tekee sen rakentavaan sävyyn. Silloin sillä voi olla vaikutustakin, toisin kuin räksyttämisellä.

Ennemmin pitäisi pitää meteliä niistä hyvistä asioista, joita täällä on paljon. Joskus tuntuu siltä, että Pieksämäen hyvyyden näkevät vain ulkopaikkakuntalaiset tai paluumuuttajat. Me muut vaikutamme olevan sille sokeita, kuka enemmän, kuka vähemmän.

Kun tekee mieli alkaa haukkumaan omaa kotikaupunkiaan, kannattaisi vetää henkeä ja uhrata edes pieni ajatus sille, mitä se paikkakunnalle tekee. Meistä jokainen on Pieksämäki-mainos niin hyvässä kuin pahassakin.

Yksi ikuisuuskysymys on se, kuinka pieksämäkeläiset saataisiin käyttämään oman paikkakunnan palveluita.

Luin vähän aikaa sitten eräästä Facebook-keskustelusta asian, joka jäi pöyristyttävyydessään mieleen. Keskustelussa puhuttiin siitä, kuinka pieksämäkeläiset ovat mestareita "omiin muroihin kusemisessa".

Vai miltä kuulostaa toteamus, jonka eräs keskusteluun osallistuja oli kerran kuullut: "Minähän en rupea elättämään." Ja tällä ihminen oli tarkoittanut, ettei osta paikkakuntalaisilta yrittäjiltä, vaan vie rahansa mieluummin naapurikaupunkiin.

Tällainen ajattelu on jotakin täysin käsittämätöntä. Kateudesta, vihasta, katkeruudesta, mistä tällainen kumpuaa? Jos asukkaiden ajatusmaailma on tällainen, millainen on kaupungin ja kaupunkilaisten tulevaisuus? Taistelevatko ihmiset, jotka täällä yrittävät ja haluavat yrittää, vain tuulimyllyjä vastaan?

Onneksi kuitenkin on ihmisiä, jotka jaksavat uskoa Pieksämäkeen, kehittää sitä, järjestää tapahtumia ja pitää paikkakunnan puolta. Heitä vain tarvittaisiin vieläkin enemmän.

Pieksämäen parhaimpia asioita on hyvä palvelu, jota tullaan hakemaan kauempaakin. Ensi viikolla Pieksämäen Lehdestä selviää, mistä ihmisten mielestä tänä vuonna saa paikkakunnan parasta palvelua. Yrityksiä ja henkilöitä voi ilmiantaa vielä huomiseen saakka.

Negatiivisuus voidaan voittaa vain positiivisuudella.