Mis sie tarvitset oikei hyvvää miestä?

Kolumni

Kaksinkertainen nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari Mike Tyson kohahdutti kamppailu-urheilun ystäviä aikomuksellaan palata kehiin näytösotteluiden merkeissä.

Näytösotteluista on kaavailtu 3-4 erän mittaisia ja niiden tuotto kanavoidaan hyväntekeväisyyteen. Hieno ele, joka paljastaa sen, ettei Tyson, 53, ole unohtanut omia karuja lähtökohtiaan.

Ja kun otteluohjelmassa lukee nimi Mike Tyson, ovat mainosarvo ja katsojamäärät taattuja, sillä sen verran kovaa jälkeä mies teki 1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja vielä 1990-luvullakin.

Tysonin maine on niin kova, että se on saanut hänen kannattajiensa mopot keulimaan pahemman kerran.

Ainakin nettikeskustelujen perusteella yllättävän moni on sitä mieltä, että Tyson pyyhkisi lattiaa tämän päivän huippunimillä, kun hänet vain kehään päästettäisiin.

Bensaa näihin ajatuksiin heitti netissä julkaistu treenivideo, jossa Iron Mike pamautteli näyttäviä iskuja pistehanskoihin.

Totta on, että hyvin osuessaan Tyson pudottaisi varmasti kenet tahansa maailman huipuista, sillä voima häviää nyrkkeilijän ominaisuuksista viimeisenä.

Mutta eivät maailman parhaat anna eläkeläisille tilaisuuksia hyviin osumiin, sillä ikämiesten nopeus, reaktiokyky ja kunto ovat enää varjoja entisestä.

Ja osaavat ne tämänkin päivän huiput lyödä. Lujaa, nopeasti ja paljon.

Tysonin edellisestä ottelusta on aikaa viisitoista vuotta. Tuolloin hän hävisi irlantilaiselle Kevin McBridelle tuomarin keskeytettyä ottelun.

Sitä ennen hän oli hävinnyt Danny Williamsille ja Lennox Lewisille ja sitä ennen kahdesti Evander Holyfieldille. Jälkimmäisessä Holyfield-ottelussa Tyson oli niin turhautunut ja epätoivoinen, että puraisi tältä palan pois korvasta.

McBride ja Williams ovat sen tason nyrkkeilijöitä, että kaksikymppinen Iron Mike olisi teurastanut heidät ensimmäisessä erässä. Mutta 38-vuotiaalle kävi ohraisesti.

Tässä näkyy julmalla tavalla ihmiselämän lyhyys.

Tyson voitti maailmanmestaruuden 20-vuotiaana, historian nuorimpana. 30-vuotissynttäreihinsä mennessä hän oli hävinnyt yhden ammattilaismatsin, mutta jäi vähän alle nelikymppisenä jo B- tai C-luokan miesten jalkoihin.

Uskooko joku oikeasti, että 53-vuotiaalla nyrkkeilijällä olisi asiaa maailman huipulle? Varsinkin kun Tyson on viidentoista välivuotensa aikana etupäässä huilaillut ja pössytellyt kannabista.

George Foreman voitti maailmanmestaruuden toistamiseen 45-vuotiaana ja se on yksi raskaan sarjan nyrkkeilyn ihmeistä. Siitäkin huolimatta, että Foremanilla oli takanaan seitsemän vuoden katkeamaton otteluputki.

Tietämättömyyden lisäksi nämä kommentit paljastavat monta asiaa.

Ensiksikin sen, että Tyson on nyrkkeilyn legenda jota pidetään näköjään kuolemattomana.

Sekä sen, että Tysonin markkinointikoneisto osaa hommansa. Näytösotteluiden liput sekä televisiointi- ja striimausoikeudet tulevat menemään kuin kuumille kiville.

Samalla ne paljastavat ihmisten taipumuksen ennen kaikki oli paremmin -ajatteluun. Siihen samaan, jota ruokitaan Seppo Rädyn happamilla kommenteilla nykyheittäjien tasosta ja Juha Miedon ennätyksillä milloin minkäkin ruokalajin syömisessä.

Olisi paras hyväksyä, että aika kuluu ja kuninkaat vaihtuvat. Se on elämän laki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.