Nettikirppistely vaatii taitoa ja tarkkuutta

Nettikirppisten maailma on outo ja monipuolinen. Parhaassa tapauksessa nettikirppiksiltä voi tehdä hienojakin löytöjä, joiden todellinen arvo saattaa joskus jopa yllättää.

Moni selailee erilaisia nettikirppiksiä siinä toivossa, että sieltä löytyisi vaatetta ja tavaroita omiin tarpeisiin. Erityisesti lastenvaatteet tekevät nykyään hyvin kauppansa, sillä ilmoituksiin voi pienellä vaivalla laittaa kaiken tarvittavan tiedon näkyviin.

On olemassa kahdentyyppisiä nettikirppiksiä: säännöiltään tiukkoja ja säännöttömiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että säännöttömillä kirppiksillä voi nimensä mukaisesti tehdä kauppaa vapaasti ja ilman rajoitteita. Säännöiltään tiukoilla kirppiksillä taas ylläpitäjät valvovat joskus kovinkin tarkasti kaupankäyntiä puuttumalla muun muassa ilmoitusten sanamuotoihin, tekstien pituuksiin ja jopa kuviin.

Eräälläkin nettikirppiksellä nousi suuri haloo siitä, kun myynnissä ollut tuoli oli kuvattu salamavalon kanssa. Ylläpitäjän mielestä kuvan olisi saanut ottaa vain kattolampun valossa tai ulkona.

Nettikirppiksillä seikkailevat tuntevat jo nykypäivänä hyvin lyhenteiden merkityksen. Av tarkoittaa alustavaa varausta ja yv yksityisviestiä. Jono-sanalla ilmoitetaan kiinnostus kohteesta, jos ensimmäinen varaaja ei tuotetta halua.

Perussäännöt ovat aika yksinkertaiset, mutta aina kaupanteko ei mene näin helposti.

Eräässä tapauksessa myyjän ilmoitus oli varsin selkeä. Myynnissä oli lipasto, jonka pyyntihinta oli 30 euroa. Jonoa tuotteeseen alkoi kertyä nopealla vauhdilla, mutta ensimmäisenä varauksen tehnyt ilmoitti varmasti ottavansa lipaston ja hakevansa sen seuraavana päivänä.

Pian ilmoitus poistuikin kirppisryhmästä, kunnes viikon päästä se ilmestyi takaisin saman myyjän toimesta hintana 50 euroa. Ilmeisesti tässä tapauksessa oli käynyt niin, että varauksen tehnyt ei lipastoa ollutkaan halunnut, mutta myyjä tiesi muidenkin havittelevan lipastoa ja päätti nostaa hintaa.

Eihän tämä toki kiellettyä ole, mutta hyvien tapojen vastaista.

Oma lukunsa ovat kaiken maailman kirppishuijarit, joita on hyvin vaikea saada vastuuseen toimistaan. Tällaiset pikkurikolliset voivat tehtailla useitakin huijauksia olemattomilla tuotteilla.

Yksi huijausmyyntien tuote ovat muumimukit. Viime vuoden lopulla paljastui Lapissa vyyhti, jossa 27-vuotias kemiläisnainen tehtaili useita petoksia myymällä harvinaisia muumimukeja tekaistuilla kuvilla.

Nainen oli muokannut myynnissä olleiden muumimukien kuvia niin, että ostajat luulivat ostavansa aitoja harvinaisia mukeja. Nainen tunnusti tehneensä kaikkiaan yli 20 petosta, joista hän sai rahallista hyötyä yli 3000 euroa.

Erilaiset roskalava-ryhmät ovat monelle aarreaittoja. Pieksämäelläkin toimii Facebookissa oma roskalava-ryhmänsä, jossa tavara vaihtaa helposti omistajaa. Roskalavalta saattaa pienellä vaivalla saada itselleen jääkaapin, sohvakaluston, astioita, vaatteita ja vaikkapa kuntoilulaitteita. Erilaiset kiertokassit ovat olleet jo parin vuoden ajan kova juttu.

Kiertokassi on nimensä mukaisesti iso tai pieni pussi, johon on koottu vaikkapa M-kokoisia naisten vaatteita. Ensimmäinen hakija ottaa kassista mieluisensa ja laittaa kassin taas kiertoon seuraavalle hakijalle.