Onko #metoo todella jo käsitelty juttu?

Eräs pieksämäkeläinen some-kanava räjähti viikonloppuna. Pieksämäkeläinen bändi teki rankasti mielipiteitä jakavan päivityksen, joka lähti leviämään kulovalkean tavoin ympäri sosiaalista mediaa. Päivitystä jaettiin ryhmiin, joihin kuuluu satoja tuhansia käyttäjiä.

Ote päivityksestä: On tosin keikkoja, mihin emme tule mistään hinnasta. Esimerkiksi pride-osastot ja me too -pelleilyt. Siis sateenkaarilipun liehuessa pojat ei soita nuottiakaan.

Allekirjoituksen teki bändin laulaja-kitaristi.

Päivitys tehtiin jo viime viikon torstaina, mutta vasta lauantaina kommentteja alkoi sataa. Kommentoijat tuomitsivat jyrkästi päivityksen, ja useassa kommentissa haluttiin tietää, miksi esimerkiksi naisten ja tyttöjen seksuaalisen häirinnän lopettamiseen keskittyvä kampanja on bändin mielestä pelleilyä.

Tukea kirjoitus sai maanantaihin mennessä noin viideltä kommentoijalta, joista ainakin kaksi kuuluu kitaristin ystäväpiiriin.

Päivityksen tekijä ei suostunut kommentoijille vastaamaan kuin vasta seuraavana aamuna. Tuolloinkin hän haukkui kommentoijia lampaiksi ja yritti selittää some-pieruaan sillä, että pridesta ja metoosta kouhkaaminen ärsyttää, ei itse asia.

Mitä tämä edes tarkoitti? Jälleen häneltä yritettiin kysyä, miksi näistä asioista kouhkaaminen eli puhuminen miestä ärsyttää. Vastausta ei koskaan saatu.

Useassa kommentissa kysyttiin myös sitä, onko mielipide koko bändin. Päivityshän tehtiin bändin Facebook-sivulla ja bändin nimen takaa. Tähän kitaristi totesi, että bändin pojat ovat syyntakeettomia, eli omalla tavallaan yritti "humoristisesti" kertoa, että päivitys oli hänen henkilökohtainen mielipiteensä.

Päivitys kuitenkin oli monen mielestä koko bändin mielipide, koska kirjoitus tuli heidän Facebook-sivun takaa.

Sunnuntaina bändin muut jäsenet kuitenkin oikaisivat kommentoijien käsityksen. Ensimmäisenä esiin astui bändin vieraileva jäsen, joka sanoutui ensimmäiseksi irti pöyristyttävästä päivityksestä ja toiseksi koko bändistä. Suoraselkäinen veto sai aikaan runsaasti kiitosta ja positiivisen palauteryöpyn tälle musiikin ammattilaiselle.

Seuraavaksi kitaristin asennevammasta irtisanoutuivat bändin basisti, rumpali ja vieraileva rumpali. Eli loppujen lopuksi koko muu bändi.

Näin ollen kitaristi jäi yksin mielipiteensä kanssa. Maanantaihin mennessä hän ei edelleenkään ole vastannut kommentoijille mitään.

Yksin mielipiteensä kanssa jäänyt kitaristi ei selvästi asiasta välitä, vaikka keikkojen saaminen luultavasti vaikeutuukin aika tavalla jatkossa. Tästä kertoo muun muassa kommentoijien ja pettyneiden fanien haukkuminen lampaiksi. Ehkä kitaranrämpyttely onkin miehelle jonkinlainen pieni harrastus, sillä on vaikea kuvitella kenenkään vaarantavan ammattiaan tällä tavoin. Sen sijaan asennevammasta irtisanoutuneet bändin muut muusikot tullaan muistamaan hyvällä.

Miksi näistä sitten pitää edelleen keskustella? Tai kouhkata, kuten kitaristi asiaa kuvaili. Siksi, että enemmistön mielestä ihmisoikeudet ja naisten sekä tyttöjen koskemattomuus ovat asioita, jotka ansaitsevat edelleen huomiota. Itsekin tyttöjen äitinä haluan varmistaa sen, että metoo-kampanja saa jatkossakin olla esillä.

Eräs nainen totesi metoon olevan "käsitelty" juttu. Tätä se ei kuitenkaan tule olemaan vielä pitkään aikaan.