Onneksi meillä on neljä erinomaista vuodenaikaa

Pitkä ja kuuma kesä vetelee nyt viimeisiään. Sääennusteen mukaan kuluvan kesän viimeinen helleputki on tässä ja nyt. Viimeisestä hellejaksosta kannattaa ottaa nyt kaikki irti. Seuraavaksi on aika kääntää katse kohti kaamosta ja pimenevää vuodenaikaa. Valoisan ja lämpimän kesän jälkeen ajatus kuulaasta syksystä tuntuu jopa houkuttelevalta. Monet pyyhkivät tyytyväisenä hikeä otsaltaan. Maanantaina tuntui kummalliselta pukea päälleen pitkähihainen paita.

Mutta pysytellään vielä hetki kuluneessa kesässä ja muistellaan sen lämpöä. Sitä nimittäin kelpaa muistella myös vuoden kuluttua. Viime viikolla päättynyt heinäkuu oli Ilmatieteenlaitoksen mittaushistorian lämpimin heinäkuu. Sen on jokainen meistä saanut tuntea myös ihollaan.

Ilmatieteenlaitoksen keräämien tilastojen mukaan heinäkuu koko maan keskilämpötila oli 19,6 astetta ja se on Suomen mittaushistorian korkein. Edellisen kerran lähes yhtä lämmintä oli vuonna 1941. Heinäkuussa oli yhteensä 27 hellepäivää, eli jossain päin Suomea lämpötila nousi yli 25 asteeseen 27 päivänä. Tätä enemmän hellepäiviä on heinäkuussa ollut edellisen kerran koko Suomessa vuonna 2010, jolloin heinäkuussa oli yhteensä 30 hellepäivää.

Helle on hellinyt varsinkin lomanviettäjiä ja auringonpalvojia. Monta astetta tukalammat oltavat ovat olleet esimerkiksi maanviljelijöillä, joilla ankara paahde on kuivattanut satonäkymät. Se taas esimerkiksi nostaa kotimaisen ohran hintaa, joka puolestaan näkyy viljasta valmistettavien tuotteiden hinnoissa ensi talvena. Olutta on turha odotella erikoistarjoukseen. Ensi vuonna kurkkua kostuttava mallas maksaa enemmän kuin nyt.

Elokuun tuulessa on ollut muutamana päivänä selvästi aistittavissa uusi alkava vuodenaika. Aamut ovat pimeämpiä ja niissä on jo selvästi syksyistä raikkautta. Terminen syksy alkaa kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle.

Iltojen hämärtyessä syysihmiset alkavat heräilemään. He alkavat polttamaan kynttilöitä ja käpertyvät sohvan nurkkaan viltin alle lukemaan kirjaa. Tai sitten he laittavat jalkaansa kumisaappaat ja menevät metsään, jossa luonto alkaa valmistautua alkavaa talveen ja kylmään vuodenaikaan. Talvi alkaa kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvästi nollan alapuolelle.

Tähtitieteelliset vuodenajavat johtuvat siitä, että maapallo vastaanottaa kiertoradallaan eri kuukausina eri tavalla auringon valoa. Näin elokuun alussa valoa on vielä hetken aikaa pimeää enemmän, mutta päivä ja yö ovat jälleen samanpituiset syyspäivän tasauksena 21. päivänä syyskuuta. Siitä alkaa talvi ja pimeä vuodenaika. Päivät lyhenevät talvipäivän seisaukseen saakka, joka on tänä vuonna lauantaina 22. joulukuuta. Sen jälkeen on aika kääntää katse kohti uutta kevättä.

Vuodenajat jakavat ajatuksia ja mielipiteitä on yhtä monta kuin on meitä ihmisiäkin. Samaan aikaan kun yksi haluaisi elää jatkuvasti keskellä kesää niin toinen on enemmän syysihminen, joka hurmioituu ruskan eriä sävyistä ja vesisateesta.

Tässä vaiheessa sallitaan omakohtainen mielipide, joka on suoraan luettavissa otsikosta. Suomessa on monta hyvää asiaa ja yksi niistä on neljä vaihtuvaa vuodenaikaa. Ilman vuodenaikoja elämä olisi paljon puuduttavampaa puurtamista.