Pakettiautoindeksistä pikkuhousubarometriin

Maailma on täynnä kaikenlaista ja varsinkin erilaisia ennusteita. Meillä ihmisillä on varsin syvään rakennettu tarve ennakoida tulevia tapahtumia. Arkikielessä sitä tietenkin kutsutaan suunnitteluksi, mikä taas parhaimmillaan helpottaa asioiden tekemistä ja elämisen sujuvuutta.

Oma lajinsa ovat erilaiset talousennusteet, joita asiantuntijat ja eri toimijat tuottavat lähes taukoamatta. Viimeksi tiistaina Talouselämän tutkimuslaitos Etla ennusti, että Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna selvästi ja jää vaatimattomaksi myös ensi vuonna.

Finanssitalojen sekä tutkimuslaitosten ennusteita ovat pohtimassa alan ammattilaiset, joilla käytettävissään runsaasti dataa ja tutkimusaineistoa. Esimerkiksi pääekonomistien apuna parhaimmillaan kymmenien ekonomistien joukko, joka päätyökseen seuraa ja analysoi talouden liikkeitä.

Talouden liikkeiden ennakoiminen ja seuraaminen ei välttämättä vaadi kauppatieteilijän tutkintoa, vaikka sellaisesta kieltämättä olisi siinä etua. Vaihtoehtoisten indikaattorien, niin sanottujen heikkojen signaalien tarkkailu onnistuu myös peruskoulupohjalta.

Kulutuskysyntä on yksi talouden keskeisimmistä mittareista. Jokainen meistä ohjaa taloutta omilla päätöksillään ja niiden tunnistaminen on haaste myös ekonomisteille.

Otetaan esimerkiksi luksushyödykkeiden kysyntä, jonka arvellaan kertovat talouden elpymisestä. Esimerkiksi samppanjan ja jopa kondomien kysynnän kasvu voi olla merkkinä alkavasta nousukaudesta. Siinä on yhdistetty bruttokansantuotteen kehitys ja Alkon myyntitilastot. Sen sijaan esimerkiksi suklaan kulutus kasvaa taantumassa kun kuluttajat siirtyvät käyttämään halvempaa luksusta.

Paljon käytetty mittari on myös taksi-indikaattori. Talousnäkymien on sanottu olevan suorassa yhteydessä taksien tilauksiin.

Myös pakettiautojen ensirekisteröintien määrän perusteella voidaan ennakoida talouden kehittymistä. Pakettiautokauppa sukeltaa reilut puoli vuotta ennakkoon ennen talouskasvun hyytymistä. Pakettiautoja muuten ensirekisteröitiin tammikuussa 1?493 kappaletta. Rekisteröintien määrä on 1,0 prosenttia pienempi kuin viime vuoden tammikuussa. Myös pakettiautojen ensirekisteröintien määrä oli viime vuonna poikkeuksellisen korkea.

Yksi uusimmista talouden mittareista on kuopiolaisen naisten alusvaateliikkeen Lady Royalin yrittäjän Leea Kuopan kehittämä pikkuhousubarometri. Hän kehitti barometrin seuratessaan tilausmäärien ja varastokoon kehitystä. Pikkuhousubarometri pystyy hänen mukaansa hyvin kuvaamaan talouden syklejä ja ihmisten kulutuskysynnän vaihteluja.

Barometrin ideana on, että hyvinä aikoina asiakkaat ostavat kahdet kalliin sarjan pikkuhousut. Ensimmäiset merkit laskukaudesta tulevat kun toiset pikkarit jätetään ostamatta tai ne vaihdetaan halvempiin.

Tosin jopa Alan Greenspan on aikanaan huomioinut, että miesten alushousumyynti vähenee taantumassa.

Tavallisen palkansaajan arkeen heikot signaalit eivät paljon vaikuta. Elämä jatkuu suurin piirtein samanlaisena päivästä ja viikosta toiseen, vaikka suhdanteet hieman heittelevätkin.

Palkansaajan paras talouden mittari on oman pankkitilin saldo, jossa joko on rahaa tai sitten sitä ei ole.

Tuskin koskaan sitä on riittävästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.