Perusteltu mielipide on aina tervetullut

Kolumni

Sosiaalinen media on luonut alustan, jolla mielipiteiden vaihtaminen ja kommentointi on tehty hyvin helpoksi. Tähän ilmiöön ovat varmasti kaikki ne törmänneet, jotka seikkailevat internetin ihmeellisessä maailmassa.

Myös lehtien kommenttikentät tarjoavat jatkuvan mahdollisuuden ottaa kantaa päivän polttavimpiin aiheisiin, joihin toimittajat tarttuvat. Jotkut aiheet herättävät enemmän keskustelua kuin toiset, tämä on aivan luonnollista.

Silloin tällöin taas tuntuu siltä, että jokin hyvinkin tärkeä aihe jää täysin pimentoon, vaikka juuri silloin keskustelua kaivattaisiin.

Esimerkiksi Pieksämäen Lehden yleisönosasto on oivallinen tapa jokaiselle kuntalaiselle tuoda esille oma mielipiteensä asiasta kuin asiasta. Nimimerkki mahdollistaa sen, että omalla nimellään ei tarvitse ajatuksiaan kaiken kansa tietoisuuteen tuoda, vaikka omalla nimellä kirjoittaminen onkin aina parempi vaihtoehto.

Mielipiteen ilmaisu tuo aina mukanaan myös vastuun. Tuntuu uskomattomalta, että maailmassa, Suomessa ja Pieksämäelläkin on ihmisiä, jotka kuvittelevat, että mitä vain voi sanoa tai kirjoittaa ilman sen suurempaa vastuuta. Sananvapaus ymmärretään usein tahallaan väärin. Moni tuntuu vieläkin ajattelevan, että koska Suomessa on sananvapaus, tarkoittaa se sitä, että suustaan tai näppäimistöltään voi suoltaa mitä tahansa.

Vastuu omista sanoista kuitenkin palaa usein takaisin ja puraisee persuuksista.

Törmäsin jokin aika sitten varsin kummalliseen ja todella järkyttävään tapaukseen. Eräs ihminen kertoi minulle, kuinka hän oli ollut tankkaamassa autoaan pieksämäkeläisellä huoltoasemalla. Viereen ajaneen auton väki alkoi huutaa solvauksia tälle henkilölle, suorastaan törkeyksiä. Henkilöä kehotettiin palaamaan takaisin kotimaahansa, ja perään heitettiin vielä muutamia natsismiin viittaavia kommentteja.

Järkyttävää.

Tämä henkilö kertoi pahoittaneensa mielensä toden teolla.

Toinen outo tapaus kantautui korviini niin ikään jokin aika sitten. Eräs paikkakuntalainen yrittäjä oli jonkun aikaa yrittänyt liittyä erääseen pieksämäkeläiseen, runsaasti mielipiteitä herättäneeseen ryhmään Facebookissa tässä kuitenkaan onnistumatta. Maahanmuuttajataustaista henkilöä ei yrityksistä huolimatta hyväksytty ryhmään, vaikka hänen tuttavansakin kyselivät ylläpitäjiltä, miksi näin on. Vastausta ei koskaan kuulunut, ja lopulta kyseinen henkilö estettiin edes näkemästä ryhmän olemassa oloa.

Kyseisessä ryhmässä on viime aikoina suodatettu kommentointia rankalla kädellä, mikä sinänsä on hyvä asia. Mutta kun ylläpitäjä ryhtyy aktiivisesti rajoittamaan tiettyjen ihmisten kommentointivapautta, mennään moderoinnissa pahasti metsään.

Tällaisissa tapauksissa mieleen nousee vahvasti kysymys: miksi? Jos tällaiselle toiminnalle kummassakaan tapauksessa on olemassa jokin selkeä syy, kuulisin sen mielelläni. Ihmisten kategoriointi nimen tai ulkoisen olemuksen perusteella ei voi olla syy, koska esimerkkitapauksissa huutelija tai ryhmän ylläpitäjä eivät mitenkään voi tuntea kyseisiä ihmisiä. Ja vaikka tuntisivatkin, on kuvailtu toiminta todella törkeää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.