Pienikin apu on korvaamatonta

Kolumni

Iso osa suomalaisia aktivoituu hyväntekeväisyystyöhön ainakin pari kertaa vuodessa. Esimerkiksi nälkäpäiväkeräyksen ajankohta tunnetaan laajalti, ja moni varaa käteistä lahjoitettavaa kauppojen tonkkakeräyksiin ja kaupungilla liikkuville lipaskerääjille. Nykyään lahjoitusten tekemisestä on tehty yksinkertaista myös netin kautta.

Nälkäpäiväkeräys alkaa jälleen ensi viikon torstaina Pieksämäelläkin.

Vapaaehtoisten kerääjien tarve kasvaa vuosi vuodelta, kun pitkäaikaiset aktiivit jäävät vähitellen pois tärkeästä työstä. Uusille kerääjille on tänäkin vuonna tarvetta myös täällä Pieksämäellä.

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin suurin vuosittainen keräys. Tapahtumaan osallistuu joka vuosi noin 20 000 vapaaehtoista ympäri Suomen.

Harjun koulun vitosluokkalaiset ovat jo useamman vuoden aikana osallistuneet lipaskeräykseen itse kerääjinä. Tämä on hieno perinne, joka toivottavasti jatkuu tulevinakin vuosina.

Perinne on erityisen hieno juuri siitä syystä, että pienet oppilaat saavat konkreettisen kosketuksen tärkeään asiaan. Jokaisella lahjoitetulla sentillä on merkitystä, sillä senteistä kertyy eurojen virta.

Esimerkiksi kahdella eurolla saa yhdelle lapselle antibioottikuurin, joka parantaa likaisesta vedestä johtuvan sairauden. Kymmenellä eurolla perhe saa pienen kasvimaan, jotta omavaraisuus lisääntyisi ruokapulasta kärsivällä alueella. Viidellätoista eurolla saa puhdasta vettä lapselle koko vuodeksi kuivuuden piinaamalla alueella.

Toinen hyväntahdon ja auttamisen aika häämöttää sekin lähitulevaisuudessa. Joulun alla moni haluaa antaa vähästäänkin, ja osallistuu erilaisiin keräyksiin, joissa usein tuetaan erityisesti vähävaraisia lapsiperheitä. Pieksämäellä lapsiperheille on kerätty sekä lahjoja että rahaa ruokalahjakortteihin. Esimerkiksi Pieksämäen Pelastakaa Lapset lahjoittaa vuosittain sosiaalitoimen kautta ruokalahjakortteja vähävaraisille lapsiperheille.

Nuorkauppakamarin Joulupuu-keräykset puolestaan tarjoavat mahdollisuuden välittää lahjapaketteja niitä tarvitseville.

Molemmissa tapauksissa lahjakortit sekä lahjapaketit päätyvät suoraan pieksämäkeläisille tarvitsijoille.

Nälkäpäiväkeräyksessä autetaan hätään joutuneita sekä kotimaassa että ulkomailla. Erityisen silmiäavaava fakta on, miten paljon esimerkiksi puhtaasta vedestä on puutetta maailmalla. Hiekanpään yläkoulun oppilaiden ensi viikon perjantaina torille valmistama tilataideteos kuvaa 30 punaisen ämpärin avulla sitä, kuinka 33 lasta kuolee joka tunti puhtaan veden puutteeseen.

Tätä kolumnia kirjoittaessani olen ollut hereillä kuusi tuntia, joten kuolleita lapsia on tähän mennessä jo 198. Hirvittävä määrä.

Katastrofirahaston tuella Punainen Risti parantaa puhtaan veden saatavuutta muun muassa eteläisessä Afrikassa.

Myös Suomessa tehtävä työ on äärettömän arvokasta. Kukaan ei voi koskaan tietää, milloin hätä osuu omalle kohdalle, eikä varsinkaan sitä, minkä laajuisena. Esimerkiksi tulipalon sattuessa perheet jäävät hetkellisesti täysin tyhjän päälle. Punainen Risti tarjoaa tuolloin hätäapua ensimmäisen kolmen päivän ajan. Tällaista apua ovat muun muassa hätämajoitus, vaatteet, hygieniatarvikkeet ja henkinen tuki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.