Roskaajien tarkoitusperiä on vaikea arvailla

Lomalaisen hienoimpia hetkiä ovat ne, jolloin ei tarvitse tehdä mitään. Tosin moni lomalla oleva tai lomaansa parhaillaan aloitteleva on saattanut tehdä pitkänkin listan asioista, jotka täytyy ehtiä hoitaa. Listalta saattaa löytyi kaappien siivousta, matonpesua, mökin pientä remonttia ja sukulaisten luona vierailua.

Mutta omaa aikaa on pakko ottaa välillä perheen kanssa.

Kun loman viimeiset hetket alkavat olla käsillä, tajuaa moni olevansa puhki ja poikki lomastaan. Liika touhuaminen vie pohjan rentoutumiselta ja kesäpäivistä nauttimiselta.

Erilaiset kesätapahtumat ovat oivallinen tapa viettää kiireetöntä perheaikaa. Kelien sattuessa kohdilleen, voi suunnatta lähelle ja kauas nauttimaan markkinahumusta, koko perheen kesäpäivistä tai perinteisestä uimaranta-retkestä.

Pieksämäellä on varaa valita, mille uimarannalle suuntaa. Ehkä tänä kesänä voisi testata sellaistakin rantaa, jossa ei ole aiemmin paikkakunnalla käynyt.

Esimerkiksi Paltasella ja Jäppilässä on tarjolla upeat rannat.

Kaikkien viihtyvyyden kannalta parasta olisi, että rannoilla kävijät malttaisivat siivota jälkensä lähtiessään. Aivan liian usein näkee monenlaista roskaa heiteltynä rannan kuumalle hiekalle tai puiden varjoon rannan kupeeseen.

En ole koskaan ymmärtänyt ihmisten tarvetta roskata. Vaikka roskakori olisi aivan vieressä, halutaan jäte heittää mieluummin maahan.

Ihmisten roskaamisen tarpeen huomaa hyvin joka syksy, kun koululaiset käyttävät kokonaisen päivän roskien keräämiseen ennalta suunnitelluilta alueita Pieksämäellä.

Joka vuosi lapset ovat kertoneet, miten roskaa kertyi kokonainen pussillinen. Meidän perheessä tämä tarkoittaa kolmea täyttä roskapussillista ja kun ottaa huomioon sen, miten monta koululaista puuhaa on toteuttamassa, on roskien todellinen määrä valtava.

Mutta ei ongelma ole vain täällä Pieksämäellä. Esimerkiksi Vantaalla viikonloppuna järjestetty kaljakellunta näytti jälleen sen, ettei ihmisten roskaamisvimmalla ole mitään rajaa.

Kuvat ja kommentit Vantaanjoelta kertovat karua kieltä.

Jokeen on tapahtuman aikana heitetty muun muassa juomatölkkejä, muovipusseja, erilaisia papereita ja IltaSanomien mukaan jopa arkkupakastin.

Ja nämä siis veteen. Maaston roskaamista ei voi edes kuvitella.

Koska kyseisellä tapahtumalla ei ole varsinaista järjestäjää, on vastuun siirtäminen sille taholle mahdotonta. Viimeistään tässä vaiheessa tulisi jokaisen tapahtumaan osallistuneen ymmärtää, että jälkien siivoaminen on heidän vastuullaan. Tai oikeastaan parempi olisi, jos jokainen tapahtumaan osallistuja ymmärtäisi olla alunperinkään heittämättä roskia luontoon.

Kuten monen muunkin epäkohdan ollessa kyseessä, nämä luontoa roskaavat kellujat leimaavat käytöksellään koko tapahtuman kaikki kävijät. Vaikka suurin osa kävijöistä osallistuisikin tapahtumaan siivosti ja hyvällä mielellä, jättävät roskaajat jälkeensä sen verran suuren vanan pahaa mieltä, että koko tapahtuma saa ikävän varjon. Muutama mätä muna pilaa kaiken ilon.