Seurojen sydän on lasten ja nuorten puolella

Viime viikon keskiviikkona Hiekanpäässä riitti kuhinaa. Eikä kyseessä ollut mikään tapahtuma, vaan aivan tavallinen kesäinen keskiviikko.

Kuvitelkaapa näkymää: tekonurmella jalkapallojoukkue harjoittelee iloisten kilahdusten saattelemana. Vieressä, puiden varjostamalla alueella Heini Väisänen vetää ryhmälleen bodybalancea jumppamattojen päällä.

Ulkokuntosalilla kolme iäkkäämpää herraa ottaa mittaa toisistaan erilaisten rauhallisten liikkeiden parissa.

Heikinlammen lavalla Pieksämäen Voimistelijoiden ohjaaja vetää noin 30 innokkaalle miehelle ja naiselle ilmaista kesäjumppaa.

Siellä täällä kulkee nuoria miehiä heittelemässä frisbeetä koreihin, ja kaksi heistä päättää hakea lampeen kadonneita frisbeitä kahluuhousuissa.

Eikö kuulosta aika hienolta?

Näkymä oli kuin suoraan jostain pikkukaupungin televisiomainoksesta. Oli hämmästyttävää huomata, miten hirvittävän paljon asioita tapahtuu Hiekanpäässä yhtä aikaa.

Toki olen aina ollut tietoinen, että tuo alue on suunniteltu nimenomaan aktiivisesti käytettäväksi erilaisten liikunnasta kiinnostuneiden tarpeisiin, mutta tilanteen näkeminen todellisuudessa oli silmiä avaava kokemus.

Hiekanpään alue on saanut vuosien varrella osakseen paljon nurinaa ja vastustustakin. Alueen kehittämistä on kritisoitu monelta kantilta jopa niin paljon, että positiiviset ja kannustavat puheenvuorot tuppaavat jäämään äänettömiksi.

Nyt nuo nurinaäänet ovat jo hieman laantuneet, tosin uuden liikuntahallin rakentamisen myötä nurinaa on jälleen alkanut kuulua siellä ja täällä.

Uusi liikuntahalli onkin Hiekanpään alueen uusin juttu, jos ei parhaillaan rakenteilla olevaa yläkoulua oteta lukuun. Yläkoulun rakennustyöthän ovat parhaillaan hyvällä mallilla. Joka päivä työmaan ohi ajaessa huomaa, että jotain on tapahtunut.

Liikuntahallin rakentaminen herätti kesäkuun alussa vilkasta keskustelua ympäri Pieksämäkeä. Rakentamista ja operointia koskevien nopeiden päätösten vuoksi moni ajatteli asiaan liittyvän jotain vilunkipeliä.

Puheenvuoroissa ihmeteltiin muun muassa sitä, miksi valtuustonkokous asiasta piti pitää aivan lomakauden alussa.

Seurojen edustajille järjestettiin ennen valtuuston kokoontumista tilaisuus, jossa he pääsivät tuomaan esille omia tuntojaan liikuntahallin suhteen. Edustajien kanta yli yksimielinen: uusi halli tarvitaan ja pian.

Huoli kohdistui lähinnä käyttömaksuihin ja kahvilan pitämiseen. Moni seura kun hankkii osan tuloistaan kahvittamalla yleisöä.

Huolenaiheeksi nousivat myös harrastusmaksut, joita ehkä jouduttaisiin nostamaan. Monen seuran edustajan suusta kuultiin huoli etenkin vähävaraisten perheiden mahdollisuuksista antaa lapsensa osallistua enää harrastukseen, mikäli maksut nousisivat.

Vaikka keskustelutilaisuuden sävy olikin huolestunut, saattoi tarkkakorvainen huomata keskusteluista erään kiinnostavan ja hienon seikan. Seuraedustajien aito huoli lasten ja nuorten puolesta oli nimittäin käsinkosketeltavaa. Selväksi tuli, että Pieksämäellä seurat eivät pyöritä joukkueita ja kerhoja rahan kiilto silmissä. Tärkeintä on, että lapsilla ja nuorilla on mieluista tekemistä.