Suomalainen viihtyy kesämökillään joka säällä

Rantakoivun kuva heijastuu peilityyneen järviveteen samalla kun hento savukiehkura nousee saunan savupiipusta kohti korkeuksia. Kesäpäivän lämpö tuntuu kasvoilla ja jossain kaukana käki kukkuu loppumattoman onnen vuosia. Suomalainen mökkiunelma on varmasti tuota kaikkea, rauhaa, raukeutta ja kiireetöntä puuhastelua hiljaisuuden keskellä. Mökillä lepäävät molemmat, sekä suomalainen että suomalaisen hermot. Kesämökki on kansallinen rauhoittumisen ja latautumisen keskuspaikka.

Todellisuudessa kesämökkeily on myös kaikkea muuta, eikä siellä ole aina yhtä idyllistä. Yleensä kesällä sataa, jos ei nyt jatkuvasti niin aika monena päivänä. Kesällä sade tulee vetenä tai saattaa siellä ropista rakeitakin, joskus on saattanut sataa luntakin. Ja sitten mökillä on melkein miljoonittain hyttysiä, mäkäräisiä ja punkkeja sekä muita vastaavia. Onhan niitä kyllä kaupungissakin, mutta enemmän niitä on maalla ja kesämökillä.

Mutta silti suomalaiset lähtevät mökille aina kun mahdollista, sateen ja hyttysten uhallakin.

Suomessa on puoli miljoonaa kesämökkiä. Niillä on 2,4 miljoonaa aktiivista käyttäjää. Mökkeilijälle kertyy mökkivuorokausia keskimäärin 79 vuoden aikana. Ylen nettisivuilla olevassa artikkelissa (24.6.) pureuduttiin suomalaisen mökkeilyn olemukseen ja sen erityispiirteisiin. Jutussa tutkita Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista kertoo mökkeilyn tärkeä osa suomalaista vapaa-aikaa ja kulttuuria.

Hänen mukaansa mökkeilykulttuuri on Suomessa erityislaatuista. Taustalla on suomalaisille tärkeä ja erityinen luontosuhde. Rantasen mukaan suomalaisten innokkaan mökkeilyn syvimmät juuret lähtevät jokamiehenoikeuksista. Ne mahdollistavat meille kaikille luonnosta nauttimisen ja siellä liikkumisen. Suomessa jokaisella on oikeus päästä kokemaan oma henkilökohtainen luontoelämys missä ja milloin tahansa. Monissa muissa maissa luonnossa liikkumiselle on enemmän rajoituksia.

Vielä jokunen vuosikymmen sitten kesämökki oli tarkoituksella hyvin vaatimattomasti varusteltu ja elämisen olosuhteet saattoivat olla siellä hyvinkin askeettiset. Siihen aikaan se oli tarkoituskin, sillä päivät kuluivat leppoisasti pienten talousaskareitten kimpussa ja tekemättömyyttä pidettiin laiskuutena.

Nyt kesämökkien perusvarustukseen kuuluvat vähintään sähköt ja juokseva vesi sekä monesti paljon muutakin. Parhaassa tapauksessa kesämökin varustelu voittaa tavallisen suomalaisen kodin, jolloin kesämökkeilystä on tullut arjen luksusta. Siksi mökille tullaankin entistä useammin pelkästään rentoutumaan ja olemaan tekemättä yhtään mitään.

Täydellisen rentoutumisen pystyykin saavuttamaan yleensä vain vuokramökissä. Kesämökin omistaminen tietää omistajalleen pientä työleiriä ainakin jossain vaiheessa, sillä omaa mökkiä eli hankittua omaisuutta täytyy pitää kunnossa. Siksi sitä tulee huoltaa ja korjata säännöllisesti. Vähintään kerran vuodessa mökille täytyy tehdä kunnolla polttopuita, että niitä riittää poltettavaksi takassa ja kiukaan pesässä.

Myös tutkija Manu Rantanen uskoo Ylen haastattelussa, että mökkien vuokraaminen yleistyy tulevaisuudessa entisestään. Yksi syy siihen on, että mökkeilyyn on entistä vähemmän aikaa ja vuokraaminen on mökin ostamista halvempi vaihtoehto. Myös tekemättömyys mökillä ei ole enää laiskuutta, vaan se on laatu-aikaa.