Suuret onnittelut lapsuuteni sankarittarelle!

Moni sisarusparven kuopus tutustuu musiikkiin vanhempien sisarustensa johdattamana. Näin kävi myös minulle. Isoveljen perässä fanitin Mötley Crüeta, Kissiä ja muuta alle kouluikäiselle sopivaa raskaampaa musiikkia. Isosiskon viinylien ansiosta rakastuin kuitenkin Madonnaan, joka yhä soi toisinaan kuulokkeissani.

Kun ikätoverit vielä viihtyivät Mikko Alatalon Känkkäränkän parissa ja pyörittivät levysoittimissaan Aatsipopan lastenlaulukokoelmaa, minä kuuntelin isojen lasten musiikkia. Siitä ei voi syyttää eikä kiittää itseään, vaan isosiskoa ja isoveljeä.

Jostain syystä mättö puhutteli suuresti. Kun suoratoistopalveluita ei ollut, radion musiikkiohjelmat, c-kasetit ja kirjaston tarjonta olivat keskeisessä roolissa musiikkifanituksessani. Muistan vieläkin elävästi, miten veljeni kanssa kävimme kirjastossa kuuntelemassa vinyylejä. Kirjastonhoitajat antoivat meille listat, joista poimimme suosikkimme. Istuimme kuunteluhuoneessa totisina mustat isot kuulokkeet päässä, ja korvat täyttyivät hevistä.

Mitä lie ne auttavaiset tädit ajattelivatkaan, kun alamittaiset alle kouluikäiset lapset viettivät kesälomaansa kuunnellen mustanpuhuvaa musiikkia?

Vaikka musiikissa seurasin toisten jälkiä, kehitin kuitenkin poikkeuksellisen syvän pakkomielteen Madonnaan. En ollut fanitukseni kanssa yksin vaan myös parhaat ystäväni rakastivat popin kuningattaren musiikkia - ja mikä parasta, heillä oli kotonaan lautasantenni, joten saatoimme katsoa yhdessä MTV:n musiikkikanavaa.

Ennen Youtubea ei ollut muuta mahdollisuutta kuin odottaa, jos halusi nähdä lempiartistinsa musiikkivideon. Monta kesää vietimme sormi VHS-nauhurin record-napilla, kun tuijotimme MTV:tä. Noille videonauhoille keräsimme uskomattoman laajan kokoelman Madonnan musiikkivideoita, joita katsoimme yökyläillessämme toisillamme.

Madonna olikin minulle suurempi ihme kuin joulupukki. Ystävieni kanssa kokosimme leikekirjoja ja vertailimme Madonna-julisteita ja hänestä leikkaamiamme kuvia. Isosiskoni tuskin arvosti omistautumistani, sillä leikkelin tohkeissani kaikki hänen Suosikki-kokoelmansa reikäisiksi. Missä oli kuva Madonnasta, se oli pakko saada itselle.

Popin kuningatar täytti viime viikolla 60 vuotta, mikä sai minut muistelemaan nostalgisena omaa lapsuuttani ja suhdettani hänen musiikkiin. Kun avasin asiasta keskustelun Facebookissa, huomasin, että erittäin monella muullakin on vahva suhde Madonnan musiikkiin.

Tämä ei ole mikään ihme. Madonna julkaisi ensimmäisen albuminsa jo vuonna 1983, ja hänen uransa on kestänyt jo 35 vuotta. Tuossa ajassa moni sukupolvi on ehtinyt kasvaa hänen tuotantonsa parissa. Listaykköset ja kohut ovat seuranneet toinen toistaan, ja kyseessä on kiistämättä yksi tunnetuimpia artisteja kautta aikain.

Madonna oli aikanaan kapinallinen, ja MTV laittoi hänen videonsa Justify My Love kieltolistalle. Nyt sen provokatiivisuus ei ole yhtä hätkähdyttävää kuin vuonna 1991. Itse katselin kappaleen sanoituksia lapsen maailman läpi. Kavereideni kanssa käänsimme lyriikoita englannista suomeksi tiiliskiveä paksumman sanakirjan kanssa, mutta kaikki merkitykset eivät silläkään auenneet -?ja varmasti hyvä niin. Kuitenkin jotkut viestit lapsikin ymmärsi: nainenkin voi olla vahva ja itsenäinen, ja siinä viestissä on ikonin ainekset.