Unikaveri jota ilman en enää pystyisi kunnolla nukkumaan

Jokainen meistä tietää ja ymmärtää, että ihminen tarvitsee elääkseen unta. Toiset meistä tarvitsevat sitä enemmän ja toiset vähän vähemmän, harva kuitenkaan nukkuu jatkuvasti liikaa. Ratkaisevaa on unen laatu, eli kuinka ihminen yleensä yönsä nukkuu.

Kuulun siihen suureen joukkoon kansalaisia, joiden unenlaatu olisi todella huono ilman asianmukaista hoitoa. Sairaudella on nimi ja se on uniapnea.

Uniapnealla tarkoitetaan unenaikaisia hengityskatkoksia. Siinä nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Se puolestaan aiheuttaa ylähengitysteiden osittaista ahtautumista, mikä taas aiheuttaa hengityskatkoksia ja kuorsausta. Hengityskatkokset voivat olla jopa yli minuutin pituisia.

Uniapea on todellinen suomalaisten kansallistauti ja sitä sairastaa maassamme ainakin 300?000 ihmistä. Moni sairastaa sitä myös tietämättään.

Omakohtaisesti uniapnea alkoi oireilemaan kun pituuskasvun päättymisen jälkeen alkoi kasvamaan enemmän leveyttä. Ylipaino on merkittävin yksittäinen uniapnean riskitekijä ja noin kaksi kolmasosaa potilaista on ylipainoisia.

Kuorsaamiseni oli niin voimakasta, ettei juuri kukaan halunnut nukkua kanssani samassa huoneessa. Voimakas korina kuului jopa toisiin kerroksiin ja sitä seuranneet pitkät hengityskatkokset aiheuttivat kanssaihmisissä joskus kauhunsekaisia tunteita.

Lääkärin diagnoosi ei lopulta jättänyt paljon tulkinnan varaa: erittäin vaikea uniapnea. Sairaalassa tehdyssä unikartoituksessa minulle mitattiin yön aikana jopa 57 hengityskatkosta minuutissa. Pisimmät katkokset olivat jopa minuutin luokkaa.

Siinä ei paljon päässyt keho palautumaan, vaikka kuinka olisi yrittänyt nukkua. Enemmän aamuisin lähinnä väsytti ja esimerkiksi pidemmät autolla ajamiset täytyi ajoittaa iltapäivän puolelle. Tutkimusten mukaan hoitamaton uniapnea moninkertaistaa riskin joutua onnettomuuteen.

Kaikki muuttui yhden pienen laitteen myötä, eikä sen jälkeen mikään ole ollut niin kuin oli ennen. Minulle määrättiin nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa CPAP-laitteella (Continuous Positive Airway Pressure).

Aivan verraton laite. Elämänlaatu parani kertaheitolla ja käytännössä yhdessä yössä. Vireystaso kohosi kuin salamaniskusta ja aikaisemmin päiväaikaiset nuukahtelut sekä lähes nukahtamiset loppuivat kerralla.

Enkä ole viimeisen lähes 20 vuoden ajan nukkunut montaa yötä ilman omaa laitettani. Kerran unohdin hakea sen huollosta ja pari kertaa sen käytön on estänyt sähkökatkos. Niinä öinä en juurikaan nukkunut.

Kaikki uniapneapotilaat eivät kuitenkaan laitteesta paljon perusta. On sellaisia, joiden mielestä laitteen käyttäminen on epämukavaa ja se pitää liikaa ääntä. Sitten on niitä, joiden mielestä laitteen käyttäminen on jollain tavalla hävettävää tai jopa invalidisoivaa.

Kohta kahden vuosikymmenen kokemuksella uskalla olla vahvasti eri mieltä. Laitteen tuomat hyödyt ja koko elämänlaadun parantuminen kompensoivat monin verroin sen käytöstä mahdollisesti koituvat haitat.

Nykyaikaiset laitteet ovat jo lähes äänettömiä, eikä nenämaskista kuuluva pieni suhina ole koskaan haitannut untani.

Ja kun iltaisin laitan maskin naamalleni niin se kuin parasta unihiekkaa ikinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.