Unohda sanat, katso ihmistä

Kukin elää elämäänsä tavallaan.

Asioita voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla ja se mikä sopii itselle, on monelle muulle kauhistus.

Onkin viisainta nöyrtyä elämän edessä ja antaa kunkin taaplata tyylillään - ainakin niin pitkään kun siitä ei ole muulle maailmalle haittaa.

Kuulostaa itsestään selvältä, mutta ei ole. Sillä aina välillä joutuu tilanteeseen, jossa joku muu tuntuu tietävän itseä paremmin, kuinka omaa elämää tulisi elää.

Mielenkiintoisinta tämä on silloin, kun neuvot tulevat sellaiselta ihmiseltä, joka olisi pikemminkin itse neuvojen ja ohjauksen tarpeessa.

Voit esimerkiksi saada parisuhdeneuvoja ihmiseltä, joka ei ole pystynyt elämässään yhteenkään pidempikestoisesti onnelliseen ja tasapainoiseen parisuhteeseen.

Silti se ei estä häntä olemasta sinunkin rakkauselämäsi asiantuntija. Vaikka todellisuudessa hänellä ei ole mitään muuta annettavaa kuin varoittava esimerkki.

Nämä neuvot voivat liittyä myös hengellisiin asioihin.

Olet ollut ehkä heikoilla elämässäsi tapahtuneiden vastoinkäymisten jälkeen ja jostain takavasemmalta on näyttämölle ilmaantunut pelastavan viestin tuoja.

Ja kun ihminen on tarpeeksi suuressa hädässä, herättää kaikenlainen apu kiitollisuutta.

Silti kannattaa ottaa tilanteeseen etäisyyttä ja katsoa, näyttävätkö nämä suuren ilosanoman ja helpotuksen tuojat itse iloisilta ja helpottuneilta.

Jos näyttävät, niin hyvä, keskustele ja ota tukea vastaan. Mutta jos vaikutelma on päinvastainen, on keitossa haukunlihaa. Silloin pitäisi hälytyskellojen soida.

Sillä jokainen ihminen on oman ideologiansa, uskontonsa, elämäntapansa tai villityksensä mannekiini.

Kun joku alkaa paasata sinulle, miten tätä elämää tulisi elää ja maailmaa pyörittää, kannattaa tietenkin ensin kuunnella ja miettiä.

Mutta jossain vaiheessa kannattaa jättää sanat taka-alalle ja katsoa tätä ihmistä oikein tarkkaan.

Säteileekö hän ympärilleen hyvää oloa, rauhaa ja tasapainoa vai tuntuuko pikemminkin siltä, että päästä on pari ruuvia löysällä ja alushousujen kuminauha vastaavasti liian tiukalla?

Tämän viestin painoarvoa ei kannata aliarvioida. Ja jos viesti on negatiivinen, voi tietenkin vielä arvuutella, kumpi oli ensin, muna vai kana.

Eli vetoaako kyseinen villitys tämänkaltaisiin ihmisiin vai tekeekö se heistä ajan oloon tällaisia?

Jännä juttu sinänsä, mutta oikeassa olemisen, sanomisen ja neuvomisen tarvetta tuntuu olevan eniten kaikkein epävarmimmilla yksilöillä.

Tämän voi todentaa helposti lukemalla netin keskustelupalstojen kommentointiketjuja tai lehtien kuumia linjoja.

Asiaan perehtyneiden mukaan tämä johtuu siitä, että kyseiset ihmiset pystyvät käsittelemään omia pelkojaan, negatiivista minäkuvaansa, tyhjyyden tunnetta ja turhautumista hyvin heikosti, jos lainkaan.

Heillä on pakottava tarve yrittää hallita kaikkia muita ja rakentaa tätä kautta positiivisempi ja voimakkaampi kuva itsestään. Eli kyse on omasta hädästä ja sen aiheuttamasta puolustusmekanismista.

Kannattaa muuten muistaa, että ihmisiä tulee neuvoa vain silloin kun he sitä itse pyytävät.

Pyytämättä annetun neuvon voi tulkita loukkaukseksi, vaikkei sitä olisi sellaiseksi tarkoitettukaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.