Uusi harrastus on kuin hyppy tuntemattomaan

Kolumni

Uuden harrastuksen aloittaminen voi tuntua joskus jopa pelottavalta. Jos ihminen on viimeksi harrastanut jotain lapsena tai nuorena, ei uuteen ryhmään lähteminen ole välttämättä se maailman helpoin asia.

Jos taas mieli tekisi opiskella aivan uutta kieltä, voi kynnys olla vieläkin korkeampi. Taustalla kummittelevat kouluaikojen kieltentunnit, jolloin kielioppi ja uudet sanat eivät millään tuntuneet tarttuvan päähän.

Entäpä sitten kädentaidot? Oma äiti ja mummu virkkaavat, neulovat ja askartelevat upeita luomuksia viikko toisensa jälkeen, mutta omassa kädessä minkään sortin työkalu tai väline ei ole koskaan pysynyt, vaikka mieli tekisikin luoda käsillään jotain uniikkia.

Pieksämäkeläisissä harrastusryhmissä otetaan ihminen lämpimästi vastaan. Näin ainakin osaa puskaradio kertoa. Näihin aikoihin vuosi toisensa jälkeen erilaiset ryhmät saavat kiitosta ja ylistystä keskustelupalstoilla ja kahvipöytäkeskusteluissa. Liikuntaryhmien vetäjiä kehutaan motivoivasta ja asiakaslähtöisestä ohjauksesta, eikä kenenkään lähtötasoa arvostella.

Seutuopiston ryhmissä ei edes oleteta, että opiskelijalla olisi minkäänlaista aiempaa kokemusta harrastuksesta. Ryhmään voi tulla sellaisena kun on, ja oppia sitä mukaan kun itselle sopii.

Jatkoryhmät puolestaan tarjoavat haastetta niille, jotka ovat jo ehtineet opiskella vaikkapa uutta kieltä. Mutta myös jatkoryhmissä edetään jokaisen omaan tahtiin.

Verkkokurssit taas tarjoavat oivan tilaisuuden niille, jotka eivät syystä tai toisesta halua tai pysty lähtemään muiden joukkoon lähitunneille.

Harrastamisessa mietityttää usein myös sen sitovuus. Voiko tunneilta olla pois vai putoaako sitä heti kärryiltä? Mitä jos harrastus ei sitten kuitenkaan kiinnostakaan tai ole se oma juttu?

Elämäntilanteet muuttuvat joskus tiuhaankin tahtiin, ja kallis sekä sitova harrastus voi olla pakko lopettaa.

Mikään ei kuitenkaan estä ihmistä aloittamasta vanhaa harrastusta uudestaan jonakin sopivampana ajankohtana. Esimerkiksi musiikkiopinnoissa käy usein niin, että lapsena tai nuorena aloitettu soittoharrastus alkaakin innostaa vanhempana.

Seutuopiston musiikkiopetus on jälleen vastaus tällaisille henkilöille. Myös Soisalo-musiikkiopistossa voi jokainen virkistää omaa osaamistaan vanhemmallakin iällä.

Harrastamiseen pakottaminen ei toimi missään iässä. Jos lapselle yrittää väen vängällä keksiä jotain harrastusta, vaikka lapsi itse ei olisi kiinnostunut, mennään asiassa pahasti mönkään. Sen sijaan erilaisten harrastusten kokeileminen pitäisi olla vieläkin helpompaa.

Eri toimijoiden tarjoamiin palveluihin – myös harrastusmahdollisuuksiin – pääsee tutustumaan uudessa tapahtumassa, joka järjestetään keskusurheilukentällä ensi viikon perjantaina 23. elokuuta. Paikalla ovat muun muassa Tsemppi ja Pisaba, joiden junioriryhmät ovat edelleen monen pieksämäkeläisen lapsen ja nuoren harrastuksen alkupiste.

Mukana tapahtuman järjestämisessä oleva kirjasto puolestaan tarjoaa lapsille ja nuorille aina niin tärkeän harrastusmahdollisuuden, eli lukemisen. Syksyn omatoimiseksi harrastukseksi voisi vaikkapa valita Harry Potter -kirjasarjan lukeminen sekä suomeksi että englanniksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.