Veturitorin häröilytanner kuumentaa tunteita

Pienen nuorisoporukan häiriökäyttäytyminen nousi viime viikolla puheenaiheeksi, kun Pieksämäen Lehti teki aiheesta juttua nuorisotoimen ja Pieksämäen poliisin kanssa. Tämän viikon alussa aihe nousi jälleen puheenaiheeksi Facebookin Pro Pieksämäki -ryhmässä. Kirjoituksessa kehotettiin aikuisia käymään Veturitorilla katsomassa nuorison touhuamista. Meno on kuulemma äitynyt jälleen varsin villiksi ja etenkin roskaaminen ja ohikulkijoille huutelu harmittaa useita paikalla käyneitä.

Viime viikon lehtijutussa nuorisotoimen edustaja ja poliisi kehottivat yhteen ääneen vanhempia tarttumaan toimeen ja käymään vilkaisemassa Veturitorin ja juna-aseman menoa ja meininkiä. Kuinka moni vanhempi tähän todellisuudessa ryhtyy?

Lehtijutussa painotettiin myös sitä, että kyseessä on pienehkö nuorisoporukka, joka moiseen syyllistyy. On siis aivan turhaa leimata koko nuorisoa häiriökäyttäytyjiksi ja mellastajiksi, kun asia ei kerran ole näin. Jos joku vielä asiaa epäilee, kannattaa tosiaan suunnata Veturitorille katsastamaan tilanne.

Poliisin mukaan moni vanhempi saattaa yllättyä siitä, että juuri se oma nuori on mukana moisessa touhussa. Jos nuori kertoo lähtevänsä kaverin luokse, haluaa moni vanhempi tietenkin uskoa lastaan.

Valitettavasti aina määränpää ei kuitenkaan ole se, minne vanhemmat kuvittelevat herranterttunsa matkaavan.

Poliisi kertoo myös, että joissakin perheissä jopa poliisin soittoon nuoren touhuista suhtaudutaan olankohautuksella ja vähätellen. Joskus toteamus on: tätäkö taas. Tällaisessa tilanteessa vanhemmat ovat joko liikaa tottuneet nuoren touhuihin tai eivät vain yksinkertaisesti välitä.

Jälkimmäinen kuulostaa hirveältä.

Sotkeminen, ilkivalta ja vieraille ihmisille haistattelu ovat asioita, joita en ole koskaan ymmärtänyt. Mitä ihmeen ideaa niissä on? Facebook-kommenttien perusteella etenkin Veturitorin roskaaminen on järkyttävää, ja useina aamuina kiinteistön työntekijät kohtaavat suorastaan roskakasoja.

Juna-aseman ilkivalta puolestaan on paikkojen särkemistä. Poliisin mukaan ainakin yhden oven lasin on ehditty rikkoa.

Facebook-kommenteissa muutama ihminen ihmettelee sitä, miksei Veturitorin vartija tee asialle mitään. Täytyy kuitenkin muistaa, että vartijoilla ei ole paljoakaan oikeuksia kuten ei paikalla säännöllisesti käyvillä nuorisotyöntekijöillä. He eivät voi noin vain poistaa nuoria tilasta.

Vartijan ja ulkopuolisten kehotukset poistua paikalta häiriköimästä kaikuvat usein kuuroille korville. Vastaukseksi voi saada haistattelua ja haukkumista. Kuinka moni aikuinen jaksaa provosoitumatta tällaista kuunnella?

Järeämmät keinot on syytä ottaa käyttöön, jos nuorisoporukan häiriökäyttäytyminen ei hevillä lopu. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi puuttuu asiaan rankemmalla kädellä ja nuoret joutuvat jonkinlaiseen vastuuseen tekosistaan.

Kommenteissa heittäydytään myös nostalgisiksi ja muistellaan niitä kuuluisia vanhoja hyviä aikoja, jolloin oltiin vielä nuoria. Moni muistaa vieläkin ajat, jolloin istuttiin Kinolinnan rappusilla tai kierrettiin kartsaa. Tokihan erilaisia nuorison kokoontumispaikkoja on ollut iät ja ajat, mutta ennen sitä sentään osattiin kuunnella aikuisia ja lähteä pois paikalta, jos läsnäolo häiritsi kovasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.