En taida äänestää

En taida äänestää näissä vaaleissa lainkaan. Sama ajatus on monella. Politiikan seuraaminen on usein jäänyt vähemmälle ja äänestysahdistus iskee. Vaalikonekaan ei tarjoa absoluuttista totuutta siitä, kuka ehdokkaista veisi yhteiskuntaa kohti juuri sitä omaa ihannetta. Moni taas valittaa somessa, että kaikki asiat on Suomessa pielessä, mutta jättää kuiten äänestämättä.

Somessa ei kuitenkaan vaikuteta Suomen tulevaisuuteen, ainut toimiva vaihtoehto on äänestäminen.

Äänestämättä jättäminen ei nykyjärjestelmässä oikeastaan ole edes mielipide. Kansanedustajat valitaan siitä huolimatta onko äänestysprosentti vaaleissa 70 vai 60. Jättämällä äänesi käyttämättä, annat vain jonkun toisen äänelle enemmän painoarvoa. Vaikka edustuksellinen demokratia ei ole täydellinen, se on parhaiten toimivia valtiomuotoja. Yksi demokratian peruskivistä on, että ihmiset kertovat mielipiteensä, eli äänestävät.

Emme ehkä osaa tarpeeksi arvostaa oikeutta äänestää, jos sen menettäisimme ehkä vasta silloin osaisimme arvostaa että saamme itse tehdä valintoja siitä kuka päättää puolestamme asioistamme.

Yksi väittämä, miksi en äänestä. Nämä asiat eivät koske minua. Tämän kommentin kuulee usein. Entäpä verotus, terveydenhuolto tai liikenne? Kummasti niitä koskettavia asioita aina löytyy. Ja jos olet sitä mieltä, että kaikki on hoidettu jo parhaalla mahdollisella tavalla, niin hienoa.

Muista silti äänestää, jotta varmistat saman meiningin jatkumisen vielä seuraavat neljä vuotta.

Suomessa on ihmisryhmiä, jotka äänestävät selvästi muita vähemmän. Viime eduskuntavaaleissa tällaisia ryhmiä olivat ruumiillista työtä tekevät, pienituloiset, nuoret, itäsuomalaiset. Nyt meidän kannattaa tsempata tällä porukalla.

Pieksämäkin on yksi laiskimpia kuntia äänestämisessä, tempaistaanko tällä kertaa aktiivisempien kuntien kärkeen. Ja kannustan äänestämään paikallisia ehdokkaita. Meillä on hyvä porukka ehdokkaita. Ja jos haaveillaan siitä meidän omasta kansanedustajasta niin se onnistuu varmimmin äänestämällä heitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.