Ennen tämäkin asia oli paremmin

Veikkaan, että saan joidenkin omien lajiensa tekijät takajaloilleen tällä kirjoituksella. Ketään ei ole tarkoitus loukata tai mitään muutakaan. Ennemminkin haluaisin saada aikaan muutosta järkevämpään suuntaan.

Kaikki ovat törmänneet usein elämässään kliseisiin sanontoihin "Ennen kaikki oli paremmin" tai taannoin jossain mainostekstissäkin käytettyyn "Ennen leipäkin maistui leivältä". Välillä herää kysymys, onko kaikki muutokset tarpeellisia, mikäli hommat toimii.

Paikkakunnallamme yksi tällainen asia on liikuntatilojen salivuorojen jako. Vuodesta toiseen näistä riittää puhetta. Yksi asia tässä kuitenkin ihmetyttää. Miten ihmeessä salivuorot "kesti hallussa" esimerkiksi 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa.

Otteena paikkakunnan urheilutarjonnasta tuolloin; Pieksämäeltä oli lentopallossa kaksi pääsarjajoukkuetta, miesten joukkue 2-sarjassa ja salibandyssä miesten sekä naisten sarjajoukkueet. Näiden lisäksi lentopallon juniorimäärät oli Tsempissä todella korkealla. U

Urheilupiirien vaikuttajia jututtaneena tähän toimivuuteen oli kaksi syypäätä: Penat. Herrat Hautamäki ja Nykänen hoitivat hommansa niin upeasti, että maine kiiri myös Pieksämäellä vierasjoukkueina käyneisiin seuroihin. Halleissa kaikki oli kohdillaan ja vuoroista ei ollut kenelläkään mitään vastaansanomista. Kaikille riitti varmuudella hikoiluaikoja.

Yksi ihmetyksen aihe nyttemmin on ollut esimerkiksi eri yritysten vuorot Urheilutalolle ja Kontiopuiston Liikuntahallille urheilun prime time-aikaan. Ymmärrän täysin firmojen halua tarjota työntekijöilleen kunnonkohotusvaihtoehtoja, mutta on vuorojen jakajien tehtävä priorisoida nokkimisjärjestys.

Pieksämäki on niin pieni paikkakunta, että voimavaroja pitäisi enemmän suunnata sovun säilyttämiseen eri seurojen välillä. Keskinäinen nokittelu lajien välillä on todella lyhytnäköistä. Lapset/nuoret harrastavat lajeja ristiin ja se on pelkästään hyvä asia. Lasten harrastusten monipuolisuudesta on kirjoitettu viime aikoina useissa eri julkaisuissa. Annetaan tähän mahdollisuus myös jatkossakin.

Kaupunkimme tämän hetken salivaihtoehdot ovat rajalliset. Vuororakenteen yksinkertaistaminen olisi kaiken avain. Kaikki vuorot 1,5 tunnin mittaisiksi on yksi malli. Aikoinaan vuorot alkoi 15.30 ja loppui 21.30, ja hyvin toimi.

Itse olen tehnyt oman urheilu-urani lentopallon merkeissä. Nyttemmin osallistun lisäksi myös SaPan sekä Pisaban toimintaan aktiivisesti. Ymmärrän eri lajien vaatimukset ja toiveet.

Seuroissa ja kaupungin vuorojen jaoissa on pinttyneitä toimintatapoja, sitä on turha kenenkään alkaa kiistämään. Näiden muuttaminen sekä katseen kohottaminen omasta navasta on varmasti haaste, mutta en näe missään nimessä sitä mahdottomana asiana toteuttaa.

Eri lajeissa on lainalaisuuksia mitä pitää pystyä ottamaan huomioon. Se on elinehto toimiville vuoroille. Suosittelen tällaista opiskelua niin kaupungin vuoroista vastaaville henkilöille kuin seurojen henkilöille ketkä ovat paikalla kun toiveita esitetään ja vuoroja jaetaan. On vain ja ainoastaan kehittävää mennä välillä epämukavuusalueelleen ja/tai haastaa itseään oikein kunnolla.

Tämä aihealue tulee vaan korostumaan, jos ja toivottavasti kun kaupunkiimme nousee uusi halli. Toivottavasti tämän myötä asianosaisille viriää ajatuksia, keskusteluja ja sitä kautta myös toimivampaa urheiluyhteisöä kaupunkiimme.

Toimivat vuoronjaot on kuitenkin kaiken liikkumisen ydin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.