Harmaannumme, mitä teemme?

Luonnollinen hiusten harmaantuminen on osa ikääntymistä, jolloin kyse on geeniperimästä. Harmaantuminen on perinnöllistä. (Tieteen kuvalehti). Elimistö ei enää tuota pigmenttiä niin kuin ennen, ja muutoksia tapahtuu solu- ja hormonituotannossa. Kuitenkin jokainen hius harmaantuu omaan tahtiinsa (Tohtori.fi), niin kuin jokainen ihminenkin harmaantuu omaan tahtiinsa.

Meillä Suomessa oli vallalla aiemmin kristinuskon mukana tuoma vanhempien ihmisten kunnioittaminen. Sana opetti, että harmaat hapset ovat kunnian kruunu (Sananlasku 16:31). Kymmenen käskyn opettamiseen sisältyi vanhempien kunnioittaminen. Olemme unohtaneet Sanan opetukset.

Suomi ikääntyy. Eurooppaa ikääntyy. Haasteena on mahdollistaa inhimillinen elämä sekä harmaantuville että nuoremmille. Terveyden edistäminen ja tukeminen sekä toimeentulosta huolehtiminen ja yleisen turvallisuuden ja osallisuuden tunteen lisääminen ovat kivijalkoina inhimilliseen elämään myös tulevina aikoina.

Yhteiskuntaamme on pesiytynyt negatiivinen harmaantuminen. Taloutemme on harmaantunut. Verojen maksamisen, eläke- ja tapaturma- tai työttömyysvakuutusmaksujen suorittamisen välttäminen tai perusteettomien palautuksien saaminen ovat lisääntyneet. (Verohallinto).

Harmaataloutta esiintyy tyypillisimmin rakennusalalla, majoitus- ja ravitsemusalalla ja kuljetusalalla. Pimeiden palkkojen maksaminen, kuittikauppa ja pimeät yrittäjätulot ovat esimerkkejä harmaataloudesta. (Verohallinto).

Harmaan talouden kitkemiseksi on tehty lakisääteisiä toimenpiteitä. Olisi tuettava tervettä kilpailua, tehtävä ennalta ehkäiseviä toimenpiteitä ja lisättävä viranomaisten vaikuttavuutta. (Laki harmaan talouden selvitysyksiköstä).

Meistä jokainen voi olla kitkemässä harmaataloutta pois. Töiden tekeminen verokorttia käyttäen, palkkalaskelman vaatiminen, palkan maksamisen edellytys tilille, kirjallisen työsopimuksen tekeminen ja kuitin pyytäminen aina kaupanteon yhteydessä ovat esimerkkejä vähentämään harmaataloutta.

Iän tuoma harmaantuminen pitäisi herättää meissä kunnioituksen tunteen, mutta talouden harmaantuminen olisi kitkettävä pois. Harmaan talouden kitkemisen myötä saatuja verotuloja voisi suunnata ikääntyvien tarpeisiin ja alueelliseen hyvinvointiin.

Talouden tasapainotus vaatii asennemuutoksia, jotta hyvinvointia saavutettaisiin tasapuolisemmin. Yhteisen hyvän etsiminen olisi nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan, jotta voisimme katsoa turvallisemmin tulevaisuuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.