Ikääntyvässä Suomessa korostuu arvokas vanhuus

Lupaus arvokkaasta vanhuudesta ei ole vain virkamiesten vastuulla. Jokainen suomalainen voi olla luomassa ikäystävällistä kotiseutua. Yhteisöllisyyden, järjestöjen ja ystävällisyyden voimasta olisi vielä paljon ammennettavaa.

Hyvinvointiyhteiskunta perustuu sukupolvien väliseen lupaukseen. Työikäisten työllä ja yrittäjyydellä maksetaan palvelut ja eläkkeet - jokainen ikäluokka vuorollaan. Kokoomuksessa korostamme, että vain työllä ja vastuullisella taloudenhoidolla pidämme hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen kunnossa. Yksilöllistyvässä maailmassa tämä tuntuu välillä unohtuvan ja jäävän monen puolueen vaalilupausten jalkoihin.

Suomessa jokaisen on voitava luottaa hyvään ja turvalliseen vanhuuteen. Ikäihmisten hoivassa on otettu askeleita eteenpäin. Vanhuspalvelujen ammattilaisten korkea osaaminen, hoidon oikea-aikaisuus ja kuntouttava työote ovat ydinkysymyksiä. Myös erilaisia käsipareja ja kiireettömiä kohtaamisia tarvitaan. On hyvä, että kotihoidon, omais- ja perhehoitajien palveluja on uudistettu yhdenvertaisemmiksi ja paremmin koordinoiduiksi tämän hallituksen aikana. Johtamisen on tuotava eri ammattilaiset paremmin yhteen. Kunnissa käytännöt vielä eroavat ja paljon on parannettavaa.

Tärkeä osa hyvää elämää on se, että omassa kodissa voi halutessaan asua mahdollisimman pitkään. Myös läheisten apu ja tuki ovat kullanarvoisia. Työikäisistäkin lähes joka kolmas hoivaa läheistään omien töidensä ohessa ja ilman taloudellista tukea. Kokoomus on ehdottanut uudistettua väliaikaista hoivavapaata, jonka avulla työssäkäyvä voisi tuetusti jäädä pitämään huolta sairastuneesta läheisestä.

Ikääntyvän Suomen on tärkeä pohtia, miten työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen rinnalla myös läheishoiva mahdollistetaan parhaiten. Hoitotakuun lisäksi myös hoivatakuu on tarpeellinen. Jokainen meistä haluaa, että tätä maata rakentamassa olleilla vanhemmillamme ja isovanhemmillamme on turvattu ja hyvä vanhuus, ja läheisellä mahdollisuus olla tukena silloin kun omainen sitä eniten tarvitsee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.