Kansalaisaloitteet liipaisimella

Istuva eduskunta ja lähestyvät eduskuntavaalit ensi keväänä osoittivat päätöksentekojärjestelmämme toimimattomuuden. Uusi eduskunta ei halua ottaa vastuulleen kesken jääneitä asioita, vaikka juuri nämä keskeneräisetkin asiat kuuluvat juuri sille ja vain sille.

On suorastaan käsittämätöntä kansanvallan halveksuntaa, että nyt ilmoitettiin että vaaditut 50 000 allekirjoitusta saaneet kansalaisaloitteet voivat jäädä käsittelemättä kokonaan vain sen takia, että Arkadianmäen herrat ja rouvat ovat aikanaan lakiin (?) tällaisen porsaanreiän säätäneet. Arkadianmäki todella osaa pelata poliittista peliä. Siihen se kyllä kykenee, mutta ei ilmeisestikään yhteisten asioiden hoitamiseen!

Oma etu, puolueen etu, lobbareitten etu. ja sitten mahdollisesti ja ehkä kansan ja kansanvallan etu. Kiitän ja kumarran syvästi Arkadianmäen suuntaan. Milloin koittaisi aika, jolloin kauniin mutta vaikeasti ymmärrettävän retoriikan sijaan tehtäisiin ihan oikeita päätöksiä ajallaan? Milloin koittaisi aika, jolloin kansanedustajien toimikausi rajattaisiin esimerkiksi kahteen, jotta hyväosaisuuden hedelmät eivät maistuisi liian hyviltä?

Kansalaisaloite vaikuttamisen muotona on toimiva, jos sen annetaan olla toimiva. Nyt se näyttäytyy eduskunnan shakkilaudalla lähinnä vain tykinruoaksi kelpaavalta sotilaalta kun sen pitäisi olla demokratian suojeluksessa oleva kuningatar.