Kirjastoauto muuntuu moneksi

Vuonna 1962 voimaan tullut uusi kirjastolaki tarjosi kunnille mahdollisuuden hankkia kirjastoauto valtion tuella. Pieksämäen maalaiskunnassa tartuttiin tilaisuuteen välittömästi, joten kunta sai ensimmäisen autonsa vuoden 1965 joulukuussa. Tuolloin niitä oli koko maassa vain viisi. Vuonna 1991 kirjastoautojen määrä kohosi huippuunsa, joten liikkuvaa kirjastopalvelua tarjottiin 234:n auton voimalla.

Nykyisin Suomen teillä huristelee noin 140 kirjastoautoa. Kehitys on harmittavaa, koska kirjastoauto on todella kustannustehokas tapa palvella kuntalaisia niin maalla kuin kaupungissakin.

Kirjastojen kokonaiskustannukset kuntien budjeteissa ovat noin 0,8 prosenttia, joten kirjastoautojen kohdalla puhutaan vain promilleista. Lisäksi kirjastoautoa voidaan käyttää tehokkaasti moniin muihinkin toimintoihin.

Pieksämäen maalaiskunta alkoi myydä kirjastoautopalveluja naapurikunnille heti kun laki sen salli 1990-luvun alussa. Etelä-Savossa palvelua ostivat Haukivuori ja Jäppilä. Vuonna 1994 ylitettiin maakuntaraja Suonenjoen kaupungin tullessa ostopalvelun piiriin. Ostopalvelut päättyivät 2000-luvulla kuntaliitoksiin ja kuntien säästövaatimuksiin. Kokemus palvelujen myynnistä osoitti, että yhteistyötä kannattaa tehdä mahdollisimman monien tahojen kanssa.

Vuonna 2010 aloitettiin yhteistyö kansalaisopiston kanssa. Pieksämäen Seutuopiston piirit alkoivat kokoontua kirjastoautossa seuraavan vuoden alussa. Edelleen jatkuva toiminta oli täysin uutta koko maassa. Kirjastoautossa askarrellaan, lauletaan, annetaan terveysvalistusta, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni. Ulkopuolisia opettajia on ollut autokoulusta, pankista, pelastuslaitokselta, poliisista, sekä metsästys- ja kalastusseurasta.

Maaseudun asukkaat pääsivät ensimmäisen kerran äänestämään vaalibussiksi muunnetussa kirjastoautossa vuonna 2012. Tämän vuoden eduskuntavaaleissa kirjastoauton kautta toteutettu ennakkoäänestys laajeni käsittämään myös Jäppilän ja Virtasalmen taajamien kiinteät äänestyspaikat. Toiminnan mahdollisti yhteistyö kaupungin tietohallinnon kanssa, josta vaalibussissa on ollut alusta lähtien mukana liikenteen ammattipätevyyden omaava IT-tukihenkilö. Ennakkoäänestys siis toteutettiin vain kahden henkilön voimin kantakaupunkia ja Naarajärven taajamaa lukuun ottamatta. Samalla tavalla tullaan toimimaan myös toukokuun EU-vaaleissa.

Yle-uutiset kertoi 20.3.2017 rikosseuraamuslaitoksen rahoittamasta projektista, jossa käynnisteltiin kirjastojen ja vankiloiden yhteistyötä. Pieksämäellä Naarajärven vankilan ja kirjastoauton yhteistyö on jatkunut pisimpään koko maassa. Kirjastoauto pysähtyi ensimmäisen kerran vankilalla tammikuussa 1966. Omalla kohdallani yhteistyö käynnistyi lokakuussa 1993.

Pieksämäen kirjastoauton monipuolisuus perustuu hyvään yhteistyöhön kunnan eri sektorien, sekä ulkopuolisten tahojen kanssa. Yhteistyö toimii hyvin myös luottamushenkilöiden kanssa. Juuri heidän taholtaan tuli aloite ottaa kirjastoauto mukaan ennakkoäänestyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.