Kun päätöksenteko on hosuvaa ja nurinkurista

Pieksämäki haluaa uuden urheiluhallin. Vaihtoehtoina on ollut 1) Että kaupunki rakennuttaa liikuntahallin leasingrahoituksella ja vuokraa hallin operaattorille leasingkustannuksen suuruisella vuokralla ja maksaa hallin operoinnista vuonna 2017 tehdyn selvityksen mukaan 80 000 euroa/vuosi. 2) Kaupunki rakennuttaa itse joko taselainalla tai leasingrahoituksella ja hoitaa hallinnoinnin itse. Investointi- tai leasingkustannukset ja käyttökulut jäävät kaupungille. 3) Yksityinen rakennuttaa ja operoi. Kaupunki ostaa vain päivävuorot koulujen toiminta aikoina. Kaupungille ei muodostu investointi- eikä käyttökuluja. Jos tämä toteutustapa valitaan, tulee hankinta kilpailuttaa.

Liikuntahallin toteutusvaihtoehtoja on valmistellut virkamiesryhmä. Valmistelutyöryhmä esitti yksimielisenä kannanottonaan, että selvitetään vaihtoehto 3. Kaupunginhallitus on pyytänyt tarjouksia valtakunnallisilta ja paikallisilta yksityisiltä operoijilta. Tarjoukseen vastasi määräaikaan vain Wasagroup Oy. Valmistelutyöryhmä ja kaupunginhallitus ovat hyväksyneet tarjouksen.

Pieksämäellä päätöksenteko on hosuvaa ja sitä tehdään nurinkurin. Kun päätökset on jo tehty ja jyrätty eteenpäin niin vasta sitten järjestettiin keskustelutilaisuus Kanttilassa jossa kuultiin liikuntaseuroja ja kuntalaisia. Keskustelu oli hyvää. Yhteisenä huolena oli, että käyttömaksut nousevat, miten urheiluseurat selviävät taloudellisesti. Ja itsellä erityisenä huolena miten voidaan varmistaa että pienituloisimmilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuutta jatkossakin varaa harrastaa liikuntaa.

Kanttilassa oli myös keilailun aktiivisia harrastajia ja heillä oli hyviä mielipiteitä, mutta kun kiire on niin keilaajat jäävät tässä vaiheessa pois kyydistä. Avoin kuntademokratia on sitä, että lähdetään liikkeelle avoimesta tilanteesta, kaikki vaihtoehdot tuodaan esiin. Kuntalaiset otetaan mukaan heti alussa. Valmistelutyöryhmään olisi myös ollut hyvä ottaa myös luottamushenkilöitä mukaan, jotta yhteistyö sujuisi hyvin ja luottamushenkilöiden ääni kuuluisi myös hyvin päätöksenteossa. Hallintösääntö on myös erittäin kehno tällä hetkellä kun valtuusto pyritään ohittamaan joka päätöksessä. Tämä ei käy minulle.

Kunnanvaltuusto on kunnan tärkein päätöksentekoelin. Valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta sekä valvoo kunnan toimielinten toiminnan lain- ja tarkoituksenmukaisuutta. Lisäksi se hoitaa kunnan hallinnon järjestämisen, käyttää kunnan taloudellista valtaa ja ilmaisee sen mielipiteen, eikä sitä voida ohittaa joka kerta. Pieksämäellä luvattiin, että siirrytään avoimempaan päätöksentekoon Turusen jälkeen. Valitettavasti näin ei ole käynyt. Kaikki merkittävät päätökset on kiirehditty syyllä tai toisella.

Itse olen tyytynyt tähän asti osittain tähän hosuvaan tyyliin, jotta yhteistyö sujuisi. Mutta nyt tälle touhulle on tullut piste. Olisin itse toivonut avoimempaa keskustelua ajan kanssa kaikista vaihtoehdoista ja meidän kaikista nykyisistä liikuntatiloista, mikä on niiden kohtalo. Nyt järjestetään kiireellä ylimääräinen valtuuston kokous jo 2.7. Kanttilassa on myös keskustelutilaisuus taas torstaina.

Omalta osaltani tilanne on avoin, en vastusta liikuntahallia, mutta hosuvaa päätöksenteon valmistelua en tule hyväksymään. Huonoimmillaan tämä johtaa entisen malliseen lopputulokseen, ollaan umpisolmussa.

Toivon valtuustossa reipasta keskustelua asiasta. Valta on tällä hetkellä jossain, mutta se ei ole valtuutetuilla.