Maisemanpilaajat kuriin

Muutin Pieksämäelle 14 vuotta sitten ja hullaannuin täysin tämän seudun maisemista, oli kuin olisin muuttanut kansallispuistomaisemiin. Nikkarilassa työskennellessäni näin miten suurella ammattitaidolla tulevia metsäinsinöörejä koulutettiin kestävän kehityksen metsänhoitoon. Opetusmetsiä hakattiin taidolla samalla huomioonottaen koko ympäristön monimuotoisuus. Sitten ammattikorkeakoulu muutti Mikkeliin ja täällä alkoi villin lännen meininki.

Kun ajelen Peiposjärventietä ampumaradan ohi ja katselen oikealla puolella olevaa hakkuualuetta (kuin jostain maailmanlopun elokuvasta!), niin tulee mieleen, että jos tällainen on tulevien metsänhoitajien opetuksen tavoite, niin eipä ole Suomen metsillä kovin valoisaa tulevaisuutta.

Netistä voi lukea hakkuusuunnitelmat, jotka ovat julkista tietoa ja nämä alueet ylittävät monikertaisesti suunnitelmien hehtaarialat. Suunnitelmista puuttuvat myös täysin valtatie 23:n kahden puolen olevat aukot. Lisää esimerkkejä löytyy.

Pitäisiköhän Metsälaki muuttaa kuvakirjan muotoon, jotta lukutaidottomatkin pystyisivät löytämään tarvittavat tiedot ja nämä metsien raiskaukset muutettaisiin monikäyttömetsien hoidoiksi?

Niin sanotut "ylispuut", jotka mainitaan Metsälaissa tulisi säästää, mutta esimerkiksi Ukonkankaalta pantiin surutta nurin vanhat puut. Maakuntakaavassa Nikkarila on merkitty virkistykseen ja luontomatkailuun sopivaksi ja Vedenjakajareitistön 2-vuotinen Leader-hanke rahoittaa luontomatkailureitistön rakentamista. Viime syksynä reiteillä kulki jopa tuhat matkailijaa päivässä. Siinä olisi oiva elinkeinohanke Pieksämäelle: luontomatkailu!

Alkaa olla kiire saada nämä diktatorisesti toimivat maisemanpilaajat kuriin. Jokin kaupungin elin voisi rivakasti alkaa miettiä keinoja, jotta emme menettäisi lopullisesti mainettamme luonnonkauniina kaupunkina.

Jo tehdyille asioille emme enää voi mitään, mutta on korkea aika estää niiden jatkuminen!!!