Mitä uusi kaupungin-johtaja tulee tekemään?

Pieksämäen kaupunginvaltuusto on 17. kesäkuuta valitsemassa uutta kaupunginjohtajaa seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Kuntalain 38§ mukaan kaupungin toimintaa johdetaan valtuuston hyväksymän kuntastrategian mukaisesti. Kaupunginhallitus johtaa kaupungin toimintaa, hallintoa ja taloutta. Kaupunginjohtaja johtaa kaupunginhallituksen alaisena kaupungin hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.

Valtuusto hyväksyi 29.1.2018 karsitun strategian vuosille 2019-2027, koska silloisten johtavien viranhaltijoiden tekemä konkreettisempi esitys ei kelvannut poliittisille päättäjille. Strategian visioina vuodelle 2027 on seuraava: "Pieksämäki on itsenäinen, vireä kaupunki, joka omalla aktiivisella elinvoimapolitiikallaan sekä vahvalla kuntataloudellaan kykenee kehittämään ja edistämään kaupungin tulevaisuutta kestävällä tavalla sekä lisäämään kaupunkilaisten hyvinvointia." Strategian päämäärät on määritetty seuraavasti: "Pieksämäen strategian päätavoite on sidosryhmien ja kuntalaisten odotuksiin ja tarpeisiin vastaaminen kaupungin käytettävissä olevilla resursseilla. Päätavoitteet on lueteltu seuraavasti: 1. Elinvoiman lisääminen, 2. Hyvinvoinnin edistäminen ja lisääminen, 3. Aluetalouden mahdollistava kuntatalous." Tarkempaa kuvausta miten nämä toteutetaan ei ole, vaan tämä työ on jätetty kaupunginhallitukselle ja lautakuntien tehtäväksi omien irrallisten kehittämisohjelmien avulla, jotka on otettu käyttöön tämän vuoden alusta.

Valtuuston hyväksymän strategian perustella uusi kaupunginjohtaja alkaa johtamaan kaupunkia ja sen työntekijöitä. Kuka osaa sanoa mitä oikeasti tavoitellaan, millä resursseilla ja millä aikavälillä. Ainakaan minä en pysty sanomaan mahdollisille kaupunginjohtajaehdokkaille haastattelussa, mitkä ovat hänen viiden vuoden aikana saavutettavat konkreettiset tavoitteet ja tehtävät, joiden avulla tämä kaupunki pidetään elinvoimaisena ja itsenäisenä mahdollisimman pitkään.

Tämä on tärkeä asia kaupunkilaisten hyvinvoinnin kannalta, ehdotan että valittu kaupunginjohtaja saa ensimmäiseksi työkseen päivittää kaupunginhallituksen ja valtuustoryhmien kanssa valtuustostrategian sellaiseksi, jossa on selkeästi mitattavia tavoitteita, joilla kaupunginjohtajan onnistumista pystytään arvioimaan.

Muutoin voi käydä niin, että kaupunki on kuin kaarnalaiva kuivuvassa lammikossa odottamassa loppuaan, koska me valtuutetut kaarnalaivan omistajina emme ole pystyneet määrittelemään selkeää määränpäätä, mihin laivan kapteenin miehistöineen tulee meidät viedä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.