Nostalgiaa...

Edellinen viikonloppu ennen joulua ja tuleva Loppiaisaatto olivat aikoinaan Montola - Loukolampi-yhteisön juhlien aikaa. Yhtiö Paraisten Kalkki Oy, myöhemmin Partek järjesti henkilöstölleen suuresta juhlijamäärästä johtuen kahdet juhlat, Naarajärvi mukaan luettuna. Myös lapset saivat omansa. Kuljetukset hoituivat linja-autoilla.

Visusti varjeltu salaisuus tähtiesiintyjistä paljastui vasta ensimmäisessä juhlassa. Vuosien varrella vierailijoina olivat mm. George de Godzinsky, Brita Koivunen ja Eino Virtanen, Arttu Suuntala, Marjatta ja Martti Pokela, Auvo Nuotio, Ami Lovén, Tommi Rinne jne. Kaiken kruunasi Lappeenrannan iso puhallinorkesteri ja varsinkin juhlien aloitus "Jouluyö, juhlayö." Vieläkin sitä muistellessa menevät kylmät väreet pitkin selkää. Niin ja aikuisten juhlien lopuksi "jalalla koreasti" tahdin takasi tanssiorkesteriksi muuntautuneet soittajat!

Omat ohjelmaharjoitukset; huvinäytelmien ja liikuntanumeroiden, aloitettiin jo loka-marraskuussa. Iltavuorot esiintyjille eri osastojen töistä järjestyivät ongelmitta! Myös Montolan koulu osallistui lastenjuhlaan jouluohjelmallaan. Juhlien jälkeinen maanantai oli koululla palkanmaksuhetki, kun yhtiön auto ajoi pihaan tuoden pulleat joulupussit koululaisille.

Martta-työ ja urheilu olivat vapaa-ajan harrastusten ykköset. Martat olivat kuin itsestään selvyys olla hommissa, juhla kuin juhla. Nuo sinipukuiset, punahuiviset juhlanhengettäret olivat aina - kuin kotoisa taulu juhlapaikan keittiössä ja tarjoilutiskin takana.

Niin Loppiaisaattonakin. Yhtiöllä oli paljon sekä kesä- että talvikisoja, joten lajeja ja urheilijoita oli melkoinen määrä. Loppiaisaatto oli sekä juhla että suuri Palkintojenjakotilaisuus. Yhtiön urheiluseura Sa-Ka oli järkeistänyt palkintojen arvotuksen niin, että eri kilpailuissa sijoittumiset 1. 2. 3. laskettiin kaikki yhteen markka-arvoksi kunkin urheilijan kohdalla. Näin summat yhdistettyinä saatiin ojentaa upeita palkintoja.

Totta kai myös kiitospuheita pidettiin niin urheilijoille kuin runsaslukuiselle vapaaehtoisjoukolle, joka mahdollisti toiminnan. Kahviteltiin, laulettiin ja tanssittiin niin lavalla kuin lattialla. Pieksämäen Lehti oli aina ajan tasalla, kuten kuvakin kertoo! (Kuva kirjasta "Vuoressa vara" s.355)