Osaaminen luo työtä Pieksämäelle

Pieksämäellä on toimiva ja monipuolinen koulutusjärjestelmä, joka lähtee varhaiskasvatuksesta ja ulottuu aina perusopetukseen ja lukioon sekä nuorten ja aikuisten ammatilliseen koulutukseen mukaan lukien erityisryhmät, ammattikorkeakouluopetus sekä kaikkien seutuopisto. Ammatillinen koulutus on ollut ja on yksi Pieksämäen menestystekijä.

Ammatillisen koulutuksen reformi uudisti perinteistä ammatillisen koulutuksen järjestelmää elinkeinoelämän toivomalla tavalla: osaamista korostetaan opettamiseen sijaan, työssä oppimista on lisätty, lyhyet ja joustavat oppisopimukset ja näytöt laajasti työpaikoille. Kielteisenä on näkynyt resurssienleikkaus ja lähiopetuksen vähentyminen ja opettajien mahdollisuus ohjata yhä haastavampia opiskelijoita.

Nykyisessä työelämässä ei menesty ilman ammattitaitoa. Pieksämäellä on työttömyys laskenut maakunnan alhaisimmaksi (8,9 %); silti ilman työtä on liian moni. Toisaalta samaan aikaan yrityksiä vaivaa työvoimapula. Nuorten ikäluokkien pieneneminen vaikeuttaa löytämään nuoria erityisesti teollisuuteen. Tarvitaan toimiva järjestelmä ohjaamaan nuoret väliinputoajat ja aikuiset uuteen ammattiin. Koulutus eri muodoissa on hyvä ratkaisu näihin ongelmiin.

Monelle koulumainen opiskelu on vierasta, minkä vuoksi laaja-alainen oppisopimuskoulutus on toimiva tapa. Yritys saa heti työntekijän työhön ja työntekijä pääsee tekemällä oppimaan ja käymään välillä koulussa. Ja tietenkin hän saa palkkaa ja yritys koulutuskorvausta. Oppisopimukseen tulisi saada lisää opetusresurssia ja ohjausta työpaikalle yrityksen ja työpaikkaohjaajan tueksi.

Hiekanpäähän on rakentumassa laaja-alainen koulutuskampus pitäen sisällään eri koulutusasteet ja muodot. Sen tulisi tarjota nuorille ja aikuisille oppilaitoksesta riippumaton koulutus ja turvata monipuolinen koulutus jatkossakin Pieksämäellä. Lisäksi tuki(teko)älyn laajat mahdollisuudet on saatava opetukseen mukaan.

Tarvitsemme henkilön eduskuntaan, jonka tuntee koulutusjärjestelmän ja kykenee sen kehittämiseen. Hänen tulee edustaa Pieksämäkeä ja Etelä-Savoa myös koulutusasioissa. Arto Sepponen on monipuolisesti kouluttautunut: ammattikoulu, tekninen opisto, oppisopimuskoulutus ja jatkuva täydennys- ja henkilöstökoulutus. Lisäksi hän toimii ammatillisena opettajana ja kouluttajana eri areenoilla niin tietotekniikassa kuin johtamisessa sekä lisäksi vielä mentorina johtamiskoulutettaville työpaikoilla ja yrityksissä.

Täältä olisi saatava viesti kulkemaan niin maakunta- kuin valtakunnantasollekin ja takaisin. Artolta löytyy kokemusta ja näkemystä tehdä ensi vuosikymmenen ammatillisesta koulutuksesta avain Pieksämäen nousuun. Arto voi osallistua koulutuslakien laadintaan ja huolehtia, että Etelä-Savon ja Pieksämäen kädenjälki näkyy pykälissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.