Palautetta Karjalaiselle ja Hirvoselle

Kunnallisneuvos Kalevi Karjalainen on oikeassa siinä, että allekirjoittanut ei ole missään vaiheessa lukeutunut maakuntauudistuksen kannattajiin (PL 9.4.). Tarkentaisin kuitenkin, että kyseessä eivät kohdallani ole ainoastaan ne pari viimeisintä kirjoitustani, jotka toki nekin osaltaan sisälsivät Sipilän hallituksen keskeisimpään hankkeeseen kohdistuvaa arvostelua.

Pieksämäen Lehdessämaakuntauudistusta käsittelevän yleisökirjoittelun käynnisti Tapio Klen toukokuussa 2013. Oma kriittinen vastineeni perussuomalaisten äänikuninkaan markkinoimalle maakuntamallille julkaistiin sekin saman vuoden toukokuussa. Vuosien saatossa on Pieksämäen Lehtijulkaissut toistakymmentä sote-uudistusta käsittelevää artikkeliani, joissa on johdonmukaisesti vastustettu maakuntahanketta.

Saimme käydä Tapio Klenin kanssa keskusteluamme aiheesta kahden kesken, sille eipä löytynyt kuntapäättäjistä ainoatkaan, joka olisi noussut paikallislehden sivuilla julkisesti uudistusta vastustamaan – kuten Ilkka Jokinen ja muu Vaalijalan väki epäilemättä panivat harmistuneena merkille.

Myös Kauko Hirvonen on aivan oikeassa huomauttaessaan allekirjoittaneen tehneen mittavirheen ja hän jatkaa vielä, että mainitsemani 200 tonnia ei ole riittänyt edes sotevalmistelijoiden kokousvehnäsiin (PL 2.4.2019).

Pahoittelen karkeaa asiaerhettäni ja harmittelen sitä, että pelkkää huolimattomuuttani syyllistyin Sipilän hallituksen edesottamusten kaunomaalailuun. Koskapa en näköjään osaa itse kirjoittaa, niin lainataan sitten lähdettä. Eli professori Teppo Krögerkirjoittaa sanatarkasti näin: ”Erikoista oli myös se, että uudistuksen toimeenpanon valmistelu käynnistettiin maakuntatasolla 200 miljoonan euron voimin jo kauan ennen kuin reformista oli tarkoitus tehdä päätöksiä eduskunnassa.”

Korostan vielä, että kyseessä on siis maakunnille aikoinaan myönnetyistä rahoista, eikä projektin kokonaiskustannuksista mahdollisine IT-rönsyineen. Loppumasennukseksi huomautettakoon, että vielä on maakuntaintoilijoiden ennenaikaista luopua toivosta ja Ilkka Jokisen huokaista helpotuksesta (vertaa haastattelu PL 14.3.), sillä muutahan ei tarvita kuin laittaa ulkoministeri vaihtoon ja tämän puoluetovereiden loikata takaisin sinne mistä tulivatkin.

Päätteeksi vielä hieman ministerikierrätystä, niin sitten voidaan jatkaa maakuntamullistuksen työstämistä aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.